Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V Dunajskej Strede plánujú vyrábať ročne 60.000 ton biopeliet

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pelety vyrábané z materiálov rastlinného pôvodu možno zaradiť do skupiny ekologicky obnoviteľných zdrojov energie využívaných ako palivo pre kotly.

Bratislava 15. marca (TASR) - Spoločnosť SPV Granul, s. r. o., plánuje v Dunajskej Strede vyrábať ročne 60.000 ton energetických biopeliet z tuhej zložky kalu z čistiarne odpadových vôd, zo slamy a z vápenca. Výrobu umiestni firma v existujúcom areáli, kde sa už vyrábali pelety. Vyplýva to zo zámeru predloženého na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

Celkové náklady na investíciu sa predpokladajú vo výške 1,5 milióna eur. "Celkový počet pracovníkov, ktorí budú potrební pre zabezpečenie prevádzky výrobných liniek je 6," spresnil investor. S výstavbou sa má začať budúci mesiac a jej ukončenie sa predpokladá v júni tohto roku.

Pelety sú podľa investora perspektívnym, vysoko komprimovaným, sypkým palivom odolným voči nárazom, s nízkymi nárokmi na skladovanie, umožňujúcim automatické spaľovanie, s komfortom podobným ako pri spaľovaní zemného plynu. Pelety vyrábané z materiálov rastlinného pôvodu možno zaradiť do skupiny ekologicky obnoviteľných zdrojov energie využívaných ako palivo pre kotly.

SPV Granul, s. r. o., Dunajská Streda vznikla v apríli 2015. Predmetom jej činnosti je okrem iného výroba biopalív a podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom. Spoločníkom firmy je Agro VOS, s. r. o., Veselé a tri fyzické osoby.