Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V EP prijali plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V reakcii na energetickú krízu, ktorú zhoršila invázia Ruska na Ukrajinu, Európska komisia vlani v marci predložila tento legislatívny návrh spolu s reformou trhu s elektrinou.

Brusel 29. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili legislatívu na riešenie manipulácie na trhoch s energiami posilnením transparentnosti a dohľadu. Za zákon, na ktorom sa už europarlament dohodol s členskými štátmi (Rada EÚ) a ktorý povedie k silnejším trhom s energiou, zahlasovalo 440 poslancov, 32 bolo proti a 31 sa hlasovania zdržalo.

Nariadenie zavádza nové opatrenia na lepšiu ochranu veľkoobchodného trhu EÚ s energiou, čím sa lepšie ochránia účty za energiu európskych domácností a podnikov pred možnými krátkodobými výkyvmi trhových cien.

Takzvané nariadenie o integrite a transparentnosti veľkoobchodného trhu s energiou (REMIT) zavádza užšie zosúladenie s pravidlami EÚ o transparentnosti finančných trhov. Zahŕňa aj nové obchodné praktiky, ako je algoritmické obchodovanie, a posilňuje ustanovenia o oznamovaní a monitorovaní s cieľom chrániť spotrebiteľov pred zneužívaním trhu.

Poslanci počas rokovaní s Radou EÚ posilnili dozornú úlohu Agentúry pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky (ACER). Agentúra bude poverená prijímaním rozhodnutí o inšpekciách, žiadostiach o informácie a povoleniach pre vnútorné informačné platformy a mechanizmy registrovaného podávania správ.

Ak ACER nedostane potrebné informácie počas vyšetrovaní týkajúcich sa cezhraničných prípadov, môže operátorom uložiť pravidelné penále.

Toto nariadenie ešte musia formálne schváliť aj ministri členských krajín (Rada EÚ), aby sa stalo právnym predpisom.

V reakcii na energetickú krízu, ktorú zhoršila invázia Ruska na Ukrajinu, Európska komisia vlani v marci predložila tento legislatívny návrh spolu s reformou trhu s elektrinou. Návrhom sa aktualizuje nariadenie o integrite a transparentnosti veľkoobchodného trhu s energiou (REMIT), ktoré bolo prijaté v roku 2011 s cieľom bojovať proti obchodovaniu s využitím dôverných informácií a manipulácii s trhom a zabezpečiť transparentnosť a stabilitu na trhoch EÚ s energiou.