Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V EÚ pribudne inštitúcia pre potravinové podvody a kvalitu potravín

Na snímke Tibor Navracsics Foto: TASR/Martin Baumann

Centrum otvorí v Štrasburgu eurokokomisár pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru Tibor Navracsics, ktorý je zodpovedný za JRC, za prítomnosti podpredsedu EK Maroša Ševčoviča.

Brusel 12. marca(TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že sa s ohľadom na obavy spotrebiteľov súvisiace s kvalitou potravín rozhodla založiť Vedomostné centrum pre potravinové podvody a kvalitu potravín. Nové centrum bude pôsobiť v rámci Spoločného výskumného centra (JRC) patriaceho pod exekutívu EÚ.

Vedomostné centrum, ktoré začne fungovať od utorka 13. marca, je sieťou odborníkov z EK aj mimo nej, ktoré bude podporovať tvorcov politík EÚ a vnútroštátne orgány poskytovaním a výmenou najaktuálnejších vedeckých poznatkov o potravinových podvodoch a problémoch s kvalitou potravín.

Komisia pripomenula sériu nedávnych prípadov potravinových podvodov, ktoré sa týkali olivového oleja, vína, medu, rýb, mliečnych výrobkov, mäsa a hydiny. Okrem toho sú spotrebitelia vystavení aj nekalým obchodným marketingovým praktikám, najmä pri potravinách, ktoré sú ponúkané v podobnom balení, hoci majú odlišné zloženie.

Centrum otvorí v Štrasburgu eurokokomisár pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru Tibor Navracsics, ktorý je zodpovedný za JRC, za prítomnosti podpredsedu EK Maroša Ševčoviča a eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej.

"Keďže v prípade potravinových podvodov ide o cezhraničnú kriminálnu činnosť, je úlohou EÚ na tento problém reagovať," uviedol Navracsics s odkazom na nové centrum. To podľa neho prispeje k ochrane integrity potravinového reťazca EÚ a zabezpečeniu kvality potravinárskych výrobkov, čo bude mať prínos pre Európanov.

Komisárka Jourová, ktorá sa venuje otázke dvojakej kvality potravín pripomenula, že EK už prijala niekoľko konkrétnych krokov na riešenie tejto záležitosti. Dodala, že bude dôležité získavať lepšie vedecké dôkazy, ktoré majú dodať experti a ich vedomosti z rôznych odborov. Centrum by malo prispieť aj k vývoju spoločnej skúšobnej metodiky, ktorá eurokomisii pomôže uplatňovať a presadzovať právne predpisy zamerané na potraviny a ochranu spotrebiteľov.

Vedomostné centrum pre boj proti potravinovým podvodom a kvalitu potravín bude tvoriť vestníky, interaktívne mapy, databázy a pravidelné správy. Všetky tieto informácie budú sprístupnené verejnosti.