Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

V Európe bol vlani prijatý rekordný počet patentových prihlášok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Z Patentového indexu tiež vyplynulo, že takmer každá štvrtá patentová prihláška z Európy bola podaná malým a stredným podnikom alebo individuálnym prihlasovateľom.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Európsky patentový úrad (EPO) prijal vlani 199.275 patentových prihlášok, čo je doposiaľ najviac v histórii. Slovensko podalo 56 z nich, pričom ide o najvyšší počet za posledných desať rokov. Vyplýva to z Patentového indexu EPO, o čom v stredu informoval Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR.

"Zaujímavým ukazovateľom je aj pôvod prihlasovateľov európskych patentových prihlášok. Spojené štáty americké sú na prvom mieste (24,2 % prihlášok), ďalej nasleduje Japonsko (10,8 %), Čína (10,4 %) a Južná Kórea (6,3 %)," uviedol úrad úrad s tým, že približne 43 % z celkového počtu prihlášok pochádza od vynálezcov členských štátov EPO, pričom prvenstvo zastáva Nemecko s 24.966 prihláškami.

Medzi spoločnosti, ktoré podali vlani najviac patentových prihlášok patrí Huawei (5071), Samsung (4760), LG (3498), Qualcomm (3275) a Ericsson (1969).

Ako uviedol úrad, vlani boli hlavnými oblasťami prihlasovaných patentov digitálna komunikácia, medicínska technológia a počítačová technika. Najväčší nárast zaznamenala oblasť elektrických strojov a energií (+12,2 %), ktorá pokrýva vynálezy súvisiace so zelenými technológiami.

Z Patentového indexu tiež vyplynulo, že takmer každá štvrtá patentová prihláška z Európy bola podaná malým a stredným podnikom alebo individuálnym prihlasovateľom. "Pozitívnou správou je, že v roku 2023 sa zaznamenal nárast počtu patentových prihlášok podaných z európskych univerzít a verejných výskumných organizácií o 8 %," uzavrel úrad.