Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V. FERENCZ: S ÚRSO budeme riešiť tarifu za prevádzkovanie systému

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vojtech Ferencz. Foto: TASR - Martin Baumann

Štátny tajomník pripomenul, že problém tarify ktorá "má hodnotu" takmer 600 miliónov eur, rieši pracovná skupina na rezorte hospodárstva.

Bratislava 25. júla (TASR) - Tarifa za prevádzkovanie systému (TPS) bude jednou z prvých záležitostí, ktorú bude Ministerstvo hospodárstva SR riešiť s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), po dnešnom nástupe nového predsedu regulačného úradu Ľubomíra Jahnátka do funkcie. Uviedol to dnes na pôde ÚRSO štátny tajomník MH SR Vojtech Ferencz.



"Máme tri modely na stole, ktoré máme už odkonzultované s ministerstvom financií. Toto (TPS, pozn. TASR) bude jedna z prvých vecí, ktoré budeme aktívne komunikovať s ÚRSO," povedal štátny tajomník.

Ferencz dnes zároveň pripomenul, že problém TPS, ktorá "má hodnotu" takmer 600 miliónov eur, rieši pracovná skupina na MH SR. "Aj do programového vyhlásenia vlády sme dali záväzok pre ministerstvo hospodárstva, že nájdeme spôsob, ako znížiť TPS pre podnikateľov," poznamenal.

Šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) v reakcii na tlačovú besedu zamestnávateľských zväzov a obchodných komôr o stave energetiky v SR 1. marca 2017 uviedol, že tarifou za prevádzkovanie systému sa bude MH SR zaoberať ešte do konca tohto roka. "Prisľúbil som a máme to aj v programovom vyhlásení vlády, a je to aj verejný záväzok ministerstva hospodárstva, že otvoríme diskusiu o TPS. V rámci nej budeme riešiť aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), teda akým spôsobom uľahčíme podnikateľom. A to bude tiež odborná diskusia aj s podnikateľmi a podnikateľskými zväzmi o tom, akým spôsobom zreformujeme tarifu za prevádzkovanie systému," priblížil Žiga.

"Vnímam teda, čo hovoria podnikatelia, vnímam aj celkový kontext. Nie všetko je však na vláde. Sme otvorení pri tvorbe legislatívy, nemáme s tým žiaden problém. Zároveň však zohľadňujeme aj citlivé domácnosti," poznamenal minister.

SR podľa neho nepôjde pri konštruovaní cien elektriny tzv. nemeckým modelom, teda že OZE sa budú premietať do konečných cien len domácnostiam, pretože slovenské domácnosti by mali v takom prípade dvojnásobné ceny elektriny.

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga na tlačovej konferencii zamestnávateľských združení, podnikateľských asociácií a obchodných komôr pôsobiacich v SR 1. marca uviedol, že na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami pretrvávajú vysoké ceny elektriny. Tie podľa neho oslabujú konkurencieschopnosť firiem a podnikov v SR, čo dokladujú niektoré zahraničné aj domáce štúdie. "Ak by som (podľa nich) porovnal rok 2010 a 2016, tak celková cena elektrickej energie je približne na rovnakej úrovni, pričom však cena komodity v roku 2010 z celkovej ceny elektriny predstavovala 57 %, ale v roku 2016 predstavovala už iba 40 %," spresnil začiatkom marca prezident RÚZ.

"V čase diskusie o novom smerovaní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa preto obraciame na vládu SR s výzvou zasadiť sa o posilnenie nezávislosti, transparentnosti a systémového prístupu k regulácii energetického trhu v SR a o neodkladné prijatie konkrétnych a objektívne merateľných opatrení smerujúcich jednak k vytvoreniu nového regulačného rámca, k zavedeniu integrovaného dialógu s odbornou a podnikateľskou verejnosťou, ako aj k inštitucionálnej rekonštrukcii ÚRSO, ako skutočne nezávislého národného regulačného orgánu," zdôraznil 1. marca tohto roku prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Tomáš Malatinský.