Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Gabčíkovo čakajú rozsiahle rekonštrukcie

Na snímke rekonštrukcia Foto: TASR/Erika Ďurčová

Mesto má však aj ďalšie plány.

Gabčíkovo 5. septembra (TASR) – Najmladšie mesto Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Gabčíkovo čakajú rozsiahle investície. Vedenie mesta má podpísanú zmluvu na rekonštrukciu mestského úradu. Požadovaná cena je 280.000 eur, s podielom mesta je to približne 300.000 eur. Budova dostane sedlovú strechu, nakoľko doteraz má len plochú. TASR informoval primátor mesta Iván Fenes.

V rámci rekonštrukcie sa vymenia aj okná a dvere, obnoví sa aj vykurovanie objektu. Budova dostane novú izolovanú fasádu,“ konštatoval primátor s tým, že v meste prednedávnom dokončili obnovu priestranstiev materskej školy za 200.000 eur. „Budeme potrebovať však ďalšie finančné prostriedky, nakoľko treba rekonštruovať aj chodby a kuchyňu,“ pokračoval Fenes. Pochválil sa, že koncom minulého roka dokončili desaťkilometrový úsek verejnej kanalizácie, bola to investícia za 5,5 milióna eur, čo znamená, že všetci obyvatelia sú už napojení na verejnú kanalizáciu.

Podľa jeho ďalších slov v súčasnosti riešia s TTSK vybudovanie kruhového objazdu. „Bude to investícia za 500.000 eur,“ uviedol Fenes. Dodal, že je to dôležitý krok v záujme zabezpečenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Pripomenul, že prednedávnom dokončili aj vybudovanie multifunkčného ihriska. „Na tento účel sme dostali z rezervného fondu premiéra 40.000 eur,“ podotkol. Pripomenul, že na ihrisko vynaložili celkovo 80.000 eur, takže športovci majú vytvorené ideálne podmienky.

Mesto Gabčíkovo však má aj ďalšie plány. Pripravujú vybudovanie zberného dvora za viac ako jeden milión eur, a odpadové hospodárstvo realizujú v rámci zákona. „Recyklácia funguje už dlhšiu dobu,“ poznamenal primátor.

Podľa Fenesa od obdobia čo sa stalo z dediny mesto, sa investície navýšili. „Nielen obyvatelia ale aj návštevníci sa tu cítia príjemne, verejné priestory sú čisté, vládne tu poriadok. Sústavne staviame bytové domy, v tomto volebnom období pribudlo, respektíve pribudne 50 nájomných bytov, nehovoriac o tom, že aj podnikatelia stavajú niekoľko objektov,“ priblížil primátor. Dodal, že mladí ľudia z Gabčíkova neodchádzajú, práve naopak prichádzajú rodiny aj z okolitých obcí. „Gabčíkovo bolo aj v dávnej minulosti mestom. To, že sme sa stali opäť mestom, je len prínosom pre všetkých obyvateľov,“ vyzdvihol primátor. Potvrdil, že obavy niektorých občanov, ktorí tvrdili, že po zmene štatútu sa zvýšia dane a poplatky boli zbytočné. „Dokonca ani ja nemám vyšší plat, všetko ostalo po starom,“ podotkol.

Som veľmi vďačný ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, ktorý nám pomohol splniť naše plány. My sme urobili referendum proti umiestneniu migrantov, ktorého výsledok vláda nerešpektovala. V súčasnosti tu máme možno troch azylantov. V tom čase sa ma minister spýtal, v čom nám môže pomôcť. Ja som hovoril o investíciách, to na čom sme sa dohodli, splnil,“ uzavrel Fenes.