Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V. HUDÁK: Najväčším úspechom uplynulého obdobia bol Jaguar Land Rover

Minister hospodárstva SR Vazil Hudák. Foto: TASR - Andrej Galica

Najväčším úspechom počas uplynulého volebného obdobia 2012 až 2016 bola podľa dosluhujúceho ministra hospodárstva SR Vazila Hudáka investícia Jaguar Land Rover.

Bratislava 23. marca (TASR) – Najväčším úspechom počas uplynulého volebného obdobia 2012 až 2016 bola podľa dosluhujúceho ministra hospodárstva SR Vazila Hudáka investícia Jaguar Land Rover.

"Za toto obdobie sme dokázali na Slovensko pritiahnuť najväčšiu investíciu v rámci EÚ za posledných sedem rokov. Ide o investíciu Jaguar Land Rover. Myslím si, že to bol obrovský úspech, na ktorom ministerstvo hospodárstva malo svoj veľký podiel," uviedol dnes Hudák na svojej poslednej tlačovej konferencii vo funkcii šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR pri vymenovaní desiatich úspechov rezortu v končiacom sa funkčnom období.

Ďalšou úspešnou oblasťou je podľa neho priemysel. "Tu sme prišli s dokumentom Smart Industry (Inteligentný priemysel), ktorý reaguje na novú situáciu, najmä na robotizáciu, digitalizáciu a iné nové prvky v rámci globálnej ekonomiky. Zároveň sme prichádzali s novými iniciatívami aj na európskej úrovni, ktoré by mali uchrániť odvetvia nachádzajúce sa v globálnom ohrození, napríklad oceliarsky priemysel," poznamenal.

Obchodná politika a zahraničný obchod patrili podľa neho tiež k dôležitým oblastiam rezortu. "Slovensko sme sa snažili profilovať ako modernú krajinu, ktorá je otvorená investíciám a zároveň môže byť partnerom aj pre iné krajiny mimo Európy. Rokujeme s partnermi z Číny, Ruskej federácie, otvárame zastúpenie na Kube, nedávno sa uskutočnila obchodná misia do Iránu," doplnil.

Pripomenul, že v oblasti podnikateľského prostredia si podľa rebríčka Doing Business Slovensko polepšilo o 17 priečok. "To je jasný dôkaz toho, že ide o určitý pokrok," zdôraznil. V oblasti európskych vzťahov sa Slovensko bude podľa jeho slov musieť po každej stránke zodpovedne pripraviť na nadchádzajúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Šiestou oblasťou úspešného pôsobenia je podľa Hudáka energetika. "V tejto oblasti by som zdôraznil najmä podpísanie memoranda o porozumení medzi SR a spoločnosťou Enel o podmienkach zmeny vlastníckej štruktúry v spoločnosti Slovenské elektrárne. Som veľmi rád, že sa nám podarilo posilniť pozíciu štátu v tejto firme," zdôraznil. Siedmou úspešnou oblasťou boli podľa neho inovácie. "Budúcnosť SR do značnej miery bude závisieť od toho, ako dokážeme inovovať hospodárstvo a vnášať prvky inovácií do nášho priemyslu," doplnil.

V oblasti nakladania s majetkom štátu sa MH SR podľa ministra snažilo o posilnenie úlohy štátu v ekonomike. "K tomu má slúžiť aj transformácia Fondu národného majetku SR," povedal. Deviatou, ale tiež dôležitou oblasťou bola vo volebnom období ochrana spotrebiteľa. "Zvíťazili sme v boji proti tzv. šmejdom. V spolupráci s inými rezortmi sme v tejto oblasti urobili kus práce," upozornil. Poslednou, desiatou, ale nemenej dôležitou oblasťou boli podľa neho eurofondy. "Keď som prišiel na rezort, vyzeralo to tak, že nám prepadne viac ako 200 miliónov eur. V súčasnosti môžeme konštatovať, že Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast je zazmluvnený na 108 % a prostriedky z neho pomohli vytvoriť pracovné miesta pre 4500 mladých ľudí," informoval.

Nové vedenie rezortu hospodárstva by sa podľa Hudáka malo v novom volebnom období sústreďovať na oblasť podnikateľského prostredia, inovácií, ochrany spotrebiteľa, zahranično-obchodnú politiku, energetiku (dostavbu Mochoviec, problematiku transportu plynu). "Treba taktiež pokračovať v proinvestičnej politike štátu," dodal.