Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V. HUDÁK: Naše podniky by sa v Gruzínsku mohli uplatniť v energetike

Na snímke Vazil Hudák odpovedá na otázky novinárov v priestoroch parlamentu v Bratislave, 9. júna 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Dnes sa v Bratislave koná historicky prvé Slovensko-gruzínske obchodné fórum, ktorého hlavným zámerom je prezentovať investičné a obchodné možnosti vzájomnej spolupráce.

Bratislava 19. júna (TASR) – Slovenským firmám sa otvára priestor pre investície v Gruzínsku. Dnes sa v Bratislave koná historicky prvé Slovensko-gruzínske obchodné fórum, ktorého hlavným zámerom je prezentovať investičné a obchodné možnosti vzájomnej slovensko-gruzínskej spolupráce. Prítomných je 52 slovenských a gruzínskych spoločností z oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, stavebníctva, farmaceutického priemyslu, finančných služieb a výstavníctva.

"Fórum je veľmi dobrou príležitosťou na nadviazanie spolupráce medzi Gruzínskom a Slovenskom. Je to priestor pre obidve krajiny, priestor pre biznis, pre nadviazanie ekonomickej spolupráce," povedal gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili na otvorení. Gruzínsko, ako pripomenul, prechádza transformáciou.

Minister hospodárstva SR Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) vidí viaceré možnosti pre vzájomnú ekonomickú spoluprácu. "Na Gruzínsko sa treba pozerať ako na vstupnú bránu do širšieho regiónu, nielen na Kaukaz, ale aj do Turecka, Strednej Ázie. Slovenské podniky by sa mali orientovať hlavne na oblasť energetiky, pretože Gruzínsko je v regióne Kaukazu významný dodávateľ elektrickej energie. Vidíme viaceré možnosti spolupráce medzi oboma krajinami, čo je pre ekonomiku Slovenska prospešné," povedal Hudák pre TASR po otvorení fóra podnikateľov. Pripomenul, že v tomto priestore sa už etablovali české firmy. "Slovenské môžu veľmi aktívne pôsobiť v oblasti energetiky," myslí si minister.

Pripomenul, že Gruzínsko prešlo dynamickým vývojom svojej ekonomiky a vôbec transformáciou spoločnosti. "Na rebríčkoch Svetovej banky je na popredných miestach, čo sa týka možností zakladania biznisu, kvality prostredia pre podnikateľské aktivity. Naše firmy, ale aj štátne inštitúcie môžu odovzdávať zase svoje skúsenosti z procesu transformácie, ktorým Slovensko prešlo. Je tu obrovská príležitosť pre twiningové programy určené na výmenu skúseností," doplnil minister. Ako príklad uviedol slovenský Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý v súčasnosti spolupracuje s gruzínskou stranou na vytvorení spoločného programu a prenose skúseností do Gruzínska.

Veľvyslanec SR v Gruzínsku Rudolf Michalka podčiarkol, že prezident Gruzínska prišiel na Slovensko po roku od otvorenia historicky prvého slovenského veľvyslanectva v Tbilisi. "Biznis fórum, prvé medzi našimi krajinami, je príležitosť pohnúť sa, keďže obchod medzi našimi krajinami zatiaľ nie je dostatočne rozvinutý. Myslím si, že výhody podnikania v Gruzínsku sú pre nás značné. Je tam výhodný daňový systém, veľmi ľahko sa tam zakladá podnik. Krajina je viac-menej stabilná. Pre gruzínske firmy sme cestou do Európy, sme stabilná krajina s dobre školenou pracovnou silou," povedal Michalka.

Minister hospodárstva SR Vazil Hudák a gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili počas krátkeho bilaterálneho rokovania prediskutovali možnosti spolupráce medzi slovenskými a gruzínskymi podnikateľskými subjektmi a participáciu slovenských spoločností na projektoch v Gruzínskej republike zameraných na oblasť elektrotechniky, energetiky, výstavby a rekonštrukcie infraštruktúry a prenosových sústav, modernizácie železničnej a cestnej siete, vodného hospodárstva. Tiež v oblasti turizmu a potravinárstva, hlavne z hľadiska dodávok technológií a modernizácie spracovateľského sektora.

Súčasťou fóra bolo podpísanie Memoranda o spolupráci medzi Slovak Business Agency (SR) a Entrepreneurship Development Agency (Gruzínsko) zameraného na podporu malých a stredných podnikateľských subjektov oboch krajín formou vzájomnej výmeny informácií, transferu technológií, mentoringu, vzdelávania a využívania znalostí z projektov R&D, akademických výskumov, priemyselného dizajnu, kreatívneho výskumu a iných odvetví hospodárstva.

Gruzínsko vlani podpísalo asociačnú dohodu, ktorej súčasťou je aj dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou (EÚ). Na jej základe sa rozbehli programy pomoci, kde je priestor aj pre slovenské firmy.