Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V. HUDÁK: Predsedníctvo SR v EÚ zdedí aj finalizáciu rokovaní o TTIP

Na snímke Vazil Hudák, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Hudák upozornil, že s eurokomisárkou hovoril najmä o príprave SR na predsedníctvo v rade EÚ. Ten dátum sa blíži a treba mať jasno v tom, aké budú v tomto období kľúčové témy pre Slovensko.

Brusel 26. novembra (TASR) - Slovensko v rámci svojho polročného predsedníctva v EÚ, v 2. polroku 2016, zdedí bohatú obchodnú agendu EÚ, vrátane finalizácie rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Uviedol minister hospodárstva SR Vazil Hudák po dnešnom stretnutí s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou.

Hudák upozornil, že s eurokomisárkou hovoril najmä o príprave SR na predsedníctvo v rade EÚ. Ten dátum sa blíži a treba mať jasno v tom, aké budú v tomto období kľúčové témy pre Slovensko.

"Zrejme nám padnú do lona také témy ako finalizácia dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA, čo nie je jednoduchá téma. Bude tam otázka toho, či Čína dostane štatút tržnej ekonomiky, čo je tiež zložitá právna a politická záležitosť. A tiež ďalšie dohody o vytvorení zón voľného obchodu s Japonskom, krajinami združenia Mercosur, Austráliou a Novým Zélandom," opísal situáciu Hudák.

Podľa jeho slov ide o naozaj širokú obchodnú agendu a komisárka Malmströmová bola zvedavá, či je SR na to všetko pripravená. Zároveň prisľúbila návštevu Slovenska, v apríli alebo máji, v rámci ktorej obe strany "skorigujú" obchodnú agendu nášho predsedníctva v EÚ.

Hudák poznamenal, že Slovensko je na túto náročnú agendu pripravené. Prebiehajú aktívne konzultácie vo všetkých oblastiach, či už ide o obchod, energetiku alebo konkurencieschopnosť, a to nielen na úrovni minister - komisár, ale aj na úrovni jednotlivých generálnych riaditeľov príslušných rezortov a sekcií.

Na otázku TASR, či je ministerstvo pripravené aj na "konfrontáciu" s domácou verejnosťou, ktorá je voči TTIP naladená skôr skepticky, Hudák uviedol, že treba zlepšiť komunikáciu s ľuďmi. Upozornil, že Malmströmová navrhla, aby sa počas jej pobytu na Slovensku uskutočnilo stretnutie s verejnosťou na túto tému a spresnil, že čím viac informácií o TTIP bude, tým viac bude jasnejšie, že ide o dobrý projekt, z ktorého aj Slovensko môže vyťažiť.

"Celkovo Slovensko ako malá otvorená ekonomika môže iba získať, ak sa otvorí ďalší trh. A taký obrovský trh ako USA je potenciálne veľkým zdrojom ďalšieho rastu pre Slovensko. Musíme to správne podchytiť a hlavne, aby slovenská ekonomika bola konkurencieschopná, aby sa dokázala na čoraz viac sa zväčšujúcom voľnom trhu presadiť a uplatniť," uviedol Hudák.

S odkazom na kritiky, ktoré spochybňovali transparentnosť rokovaní medzi EÚ a USA, Hudák uviedol, že tlmočil eurokomisárke názor, že členské krajiny by uvítali častejšiu a hlbšiu informovanosť v tejto veci. A dodal, že víta koncept vytvorenia tzv. datacentier, kde by sa sústreďovali všetky citlivé informácie v súvislosti s TTIP. Na Slovensku bude takéto datacentrum zriadené na Ministerstve hospodárstva. Prístup k informáciám z datacentra budú mať ľudia z ministerstiev a členovia parlamentu, ktorí budú mať možnosť zistiť, čo sa okolo dohody s USA deje a tlmočiť to verejnosti.