Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

V indickom Maruti Suzuki po konflikte obnovili po vyše mesiaci výrobu

Robotníci nastúpili do práce cez špalier, ktorý vytvorilo asi 500 policajtov a pracovníkov bezpečnostnej služby. Foto: TASR/AP

Zastavenie výroby stálo Maruti Suzuki 18 miliónov USD (14,63 milióna eur) a spôsobilo hlboký pokles jeho akcií.

Naí Dillí 21. augusta (TASR) - V montážnom závode automobilky Maruti Suzuki na naídillíjskom predmestí Manesar obnovili dnes výrobu.

Pred vyše mesiacom, 18. júla, tam vypukol veľký pracovný konflikt, počas ktorého zahynul jeden manažér a rozhnevaní zamestnanci ďalší tucet vedúcich pracovníkov zranili.

Dnes asi 500 policajtov a pracovníkov bezpečnostnej služby vytvorilo špalier, ktorým nastupovali robotníci na pracoviská. Závod bude teraz montovať 150 vozidiel denne. Istý čas pôjde menej ako na 10 % svojej kapacity. Informovalo o tom vedenie závodu firmy, ktorá je v Indii najväčším výrobcom osobných vozidiel.

Počas pracovného sporu robotníci navyše časť závodu podpálili. Spoločnosť následne prepustila 500 osôb, ktoré boli obvinené, že sa aktívne podieľali na zorganizovaní konfliktu.

Zastavenie výroby stálo Maruti Suzuki 18 miliónov USD (14,63 milióna eur) a spôsobilo hlboký pokles jeho akcií. Maruti Suzuki je dcéra japonskej spoločnosti Suzuki Motors Corp. V Indii má ešte jeden montážny závod.