Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V inteligentnej domácnosti možno osvetlenie či kúrenie ovládať hlasom

Z tlačovej konferencie slovenského start-upu Domotron. Domotron bude reprezentovať Slovensko na svetovej technologickej konferencii WebSummit. Na snímke detail aplikácie Domotron, ktorá ovláda inteligentnú domácnosť. V Bratislave, 19. októbra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský startup sa v novembri predstaví na konferencii WebSummit v portugalskom Lisabone, na ktorej sa zúčastní viac ako 60.000 návštevníkov z viac ako 160 krajín sveta.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Osvetlenie, tienenie, kúrenie i chladenie, domáce audio, zabezpečovací systém, filtrácia bazéna či zavlažovanie záhrady. Všetky tieto obslužné činnosti inteligentnej domácnosti môže jej obyvateľ riadiť vďaka komplexným systémom domácej automatizácie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave o tom hovorili zástupcovia startupu Domotron, ktorý bude reprezentovať Slovensko na najväčšej technologickej konferencii na svete WebSummit v Lisabone.

Zvýšený komfort ovládania domácnosti vďaka centralizovanej správe prostredníctvom jednej aplikácie pre systémy kúrenia, osvetlenia, rekuperácie a ďalšie považuje výkonný riaditeľ spoločnosti Martin Budaj za prvú prednosť inteligentnej domácnosti. "Dôležité je, že jednotlivé technológie o sebe vedia, napríklad tienenie zavrie žalúziu vtedy, keď vie, že miestnosť prekuruje. A naopak, ak systém kúrenia hovorí, že v miestnosti ešte treba kúriť a tienenie zistí, že do nej svieti slnko, žalúziu nezavrie, lebo vie, že zo slnečného žiarenia môže teplo získať," priblížil Budaj, podľa ktorého okrem komfortu prinášajú takéto riešenia aj úspory. Obyvateľ inteligentnej domácnosti si môže naplánovať rôzne spotreby počas dňa či dovolenky a sledovať úroveň spotrieb spolu s dátami o dome. "Viem, ako sa dom správa a čo by som mohol spraviť, aby sa jeho správanie energeticky optimalizovalo," vysvetlil výkonný riaditeľ.



Ako dodal, ďalším pilierom inteligentnej domácnosti je objektová aj technická bezpečnosť, keďže systém môže byť prepojený s nezávislým zabezpečovacím či kamerovým systémom. Po príchode obyvateľa domácnosti domov dokáže sám vykonať sériu požadovaných akcií či počas jeho neprítomnosti odhaliť zatopenie a uzavrieť hlavný prívod vody.

Z tlačovej konferencie slovenského start-upu Domotron. Domotron bude reprezentovať Slovensko na svetovej technologickej konferencii WebSummit. Na snímke obchodný riaditeľ Domotronu Alexander Janušek predvádza systém hlasového ovládania, ktorý ovláda inteligentnú domácnosť. V Bratislave, 19. októbra 2017.
Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenský startup sa v novembri predstaví na konferencii WebSummit v portugalskom Lisabone, na ktorej sa zúčastní viac ako 60.000 návštevníkov, 1000 spíkrov, 2000 startupov a 2200 novinárov z viac ako 160 krajín sveta. Porotu zaujal integráciou hlasovej asistentky, vďaka ktorej možno domácnosť ovládať aj hlasom. "Naším cieľom v Lisabone bude v prvom rade kvalitná reprezentácia Slovenska prostredníctvom nášho produktu. Zároveň budeme hľadať potenciálnych investorov a partnerov pre expanziu na zahraničné trhy v Európe a Blízkom východe," uzavrel Budaj.