Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

V januári sa na elektronickom mýte vybralo 19,4 milióna eur

Foto: Andrej Galica

V porovnaní s vlaňajším januárom výber mýta vzrástol o sedem percent.

Bratislava 12. februára (TASR) - V januári prostredníctvom komplexnej služby elektronického výberu mýta vybrala spoločnosť SkyToll pre Národnú diaľničnú spoločnosť 19,4 milióna eur. V porovnaní s vlaňajším januárom výber mýta vzrástol o sedem percent. Viac ako polovicu (53,9 %) z celkovej sumy vybraného mýta zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia. V pondelok o tom informoval hovorca spoločnosti SkyToll Miroslav Beneš.

"Nárok na zľavu z ceny mýta od začiatku roka získalo 318 vozidiel, z ktorých je 315 zo Slovenska. Zľava poskytnutá prevádzkovateľom vozidiel dosiahla sumu 2282 eur. Na prevádzkovateľov vozidiel registrovaných na Slovensku z toho pripadlo 99 % z celkovej sumy poskytnutých zliav," priblížil Beneš.

Za využívanie vymedzených úsekov na diaľniciach a rýchlostných cestách vodiči v januári zaplatili na mýtnych poplatkoch 13,8 milióna eur. Na vymedzených úsekoch ciest prvej triedy dosiahol výber 5,56 milióna eur. Vymedzené úseky ciest využívalo v januári denne priemerne 34.173 vozidiel s mýtnou povinnosťou. Najviac sa na mýtnych poplatkoch vybralo 29. januára, a to 931.325 eur.

Podľa údajov spoločnosti bolo v elektronickom mýtnom systéme k 31. januáru 2024 zaregistrovaných 335.611 palubných jednotiek, čo je o takmer 26.000 palubných jednotiek viac než vo vlaňajšom januári. Z celkového počtu palubných jednotiek patrilo 78,4 % vozidlám zo zahraničia.

Mobilné jednotky vynucovania podľa Beneša riešili v januári na vymedzených úsekoch ciest 327 prípadov porušenia zákona o výbere mýta. "Najčastejšie sa mýtnych priestupkov dopustili vodiči s vozidlami registrovanými v Poľsku (106 incidentov), Turecku (38 incidentov) a Rumunsku (36 incidentov)," doplnil.

Na zákazníckej linke elektronického mýtneho systému prijali v januári tohto roka takmer 6500 hovorov, z toho 30 percent bolo v slovenčine.