Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

V juhoamerickom obchodnom bloku Mercosur sa objavili hlboké trhliny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Brazílsky krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro však vo štvrtok povedal, že „archaické, obranné prístupy“ podkopávajú skutočný potenciál združenia Mercosur pre hospodársky rast.

Buenos Aires 9. júla (AFP) - V juhoamerickom obchodnom bloku Mercosur sa objavili hlboké trhliny. Lídri jeho štyroch členských krajín sa vo štvrtok (8. 7.) na samite nedokázali dohodnúť na zmiernení spoločných pravidiel v oblasti ciel a obchodu.

Juhoamerický blok zahŕňa Brazíliu, Argentínu, Paraguaj a Uruguaj. Jej piaty člen, Venezuela, je suspendovaný. Pred pandémiou nového koronavírusu patril Mercosur (Mercado Común del Sur) medzi päť najväčších svetových ekonomík. V roku 2000 sa jeho členovia dohodli na uzatváraní spoločných obchodných zmlúv s tretími stranami. Blok taktiež zaviedol spoločné clá na dovoz zo zahraničia. Teraz však Uruguaj vyhlásil, že chce rokovať o vlastných obchodných dohodách, zatiaľ čo Brazília chce znížiť clá na dovoz zo zahraničia, čo ohrozí najmä export z Argentíny na brazílsky trh.

Argentínsky prezident Alberto Fernández vo štvrtok vyzval na rešpektovanie takzvaného princípu „konsenzu“ združenia Mercosur. Brazília a Uruguaj však toto pravidlo označili za „archaické“ a ekonomicky paralyzujúce.

Konsenzus je základnou chrbticou Mercosuru, jeho DNA, dôvodu existencie,“ vyhlásil Fernández na samite v Buenos Aires a vyzval partnerov, aby na to v časoch globálnej neistoty nezabúdali.

Argentína je totiž veľmi závislá od bezcolného vývozu v rámci bloku Mercosur, najmä na obrovský trh v Brazílii.

Brazílsky krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro však vo štvrtok povedal, že „archaické, obranné prístupy“ podkopávajú skutočný potenciál združenia Mercosur pre hospodársky rast.

Zároveň však Bolsonaro, ktorý prevzal rotujúce predsedníctvo bloku od Fernándeza, sľúbil, že bude pracovať na „záchrane pôvodných hodnôt“ združenia Mercosur.

Oveľa menší Uruguaj zase v stredu (7. 7.) oznámil, že plánuje vlastné obchodné rokovania s tretími stranami, mimo Mercosur. Podľa vlády v Montevideo pravidlá z roku 2000 neboli nikdy oficiálne potvrdené a neuplatňujú sa. Prezident Luis Lacalle Pou sa ale tiež snažil ubezpečiť svojich kolegov, že Uruguaj zostane verným členom bloku aj pri rokovaniach mimo neho.

Paraguajský prezident Mario Abdo Benítez vyzval na priame rozhovory medzi lídrami bloku s cieľom nájsť spoločnú reč. „Paraguaj vidí integrovaný Mercosur so štyrmi členmi, nie tromi či dvomi,“ vyhlásil.

Mercosur (Mercado Común del Sur) predstavuje trh s približne 300 miliónmi obyvateľov. V roku 2019 sa mu podarilo, po takmer 20 rokoch vyjednávaní, uzavrieť dohodu o obchode s Európskou úniou. Tá však zatiaľ nebola ratifikovaná.