Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

V júli deficit rozpočtu mierne klesol na 2,239 mld. eur

Ilustračné foto Foto: TASR

V rovnakom období vlaňajška hospodárenie štátu skončilo v mínuse 1,675 miliardy eur.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Deficit štátneho rozpočtu sa v júli tohto roka mierne znížil na 2,239 miliardy eur z júnových 2,326 miliardy eur.

V rovnakom období vlaňajška hospodárenie štátu skončilo v mínuse 1,675 miliardy eur. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií SR.

Príjmy rozpočtu ku koncu júla dosiahli 6,287 miliardy eur, čo predstavuje medziročné zníženie o 4,3 %. Celoročný plán v objeme 13,625 miliardy eur plnili na 46,1 %.

Výdavky štátu koncom júla predstavovali 8,526 miliardy eur a medziročne tak vzrástli o 3,4 %. Zo sumy na celý rok 17,300 miliardy eur sa zatiaľ čerpalo 49,3 % výdavkov.

K miernemu poklesu deficitu prišlo podľa makroekonomického analytika ČSOB Mareka Gábriša vďaka relatívnemu spomaleniu medzimesačnej dynamiky rastu výdavkov v pomere k plánu a na druhej strane zrýchleniu dynamiky príjmov. "Je to dobrý signál, ale stále je ešte predčasné sa z toho tešiť. Stále je deficit relatívne vysoký v pomere k plánu, teda schválenému rozpočtu," upozornil ekonóm.

V porovnaní s plánom dosahoval schodok ku koncu júla takmer 61 %, pričom v rovnakom období vlani to bolo len 44 %. Z daní za očakávaním stále zaostáva najmä daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorej výber bol vlani za prvých sedem mesiacov na úrovni 57,7 %, kým teraz je to iba 51,1 % plánu, pripomína Gábriš.