Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V kakaových nápojoch pre deti sa našiel kofeín

Ilustračná snímka Foto: TASR

V rámci testu MF DNES to zistili experti v laboratóriu Vysokej školy chemicko-technologickej (VŠCHT) v Prahe.

Praha 1. decembra (TASR) - Niektoré kakaové nápoje pre deti obsahujú toľko kofeínu ako tretina šálky espresa. V rámci testu MF DNES to zistili experti v laboratóriu Vysokej školy chemicko-technologickej (VŠCHT) v Prahe.

Nápoj M&S Drinking Chocolate, ktorý mal v teste najlepšiu chuť a najvyšší obsah kakaa, obsahoval 21,6 miligramu kofeínu. V jednej 30-mililitrovej šálke espresa je približne 70 miligramov kofeínu. Keby teda dieťa vypilo tri šálky tohto kakaového nápoja, dostalo by do seba toľko kofeínu ako dospelý človek v jednom esprese.

Obsah kofeínu súvisí s množstvom kakaového prášku v nápoji. Je to dôležité vedieť najmä pre rodičov, ktorí kupujú deťom kvalitné výrobky s vyšším obsahom kakaa.

Najmenší obsah kofeínu v teste mal nápoj Excelsior Schosana Quick. Na to, aby dostalo dieťa do seba toľko kofeínu ako v esprese, by ho muselo vypiť 21 šálok. Výrobok mal však podstatne menej kakaa než M&S Drinking Chocolate.

Test MF DNES zistil, že niektoré vzorky obsahovali aj stopové množstvo olova a kadmia. Sú to zdraviu škodlivé ťažké kovy. Ani jeden z nápojov však neprekročil maximálne hodnoty prípustné podľa odporúčania, ktoré začne platiť v EÚ od budúceho roku. "Testované vzorky patrili medzi tie menej kontaminované kakaové výrobky," uviedol Aleš Rajchl, ktorý test na VŠCHT viedol.

Horúce čokolády v teste prepadli. Väčšina z nich je skôr riedkym kakaom.

Kvôli kofeínu a stopovým množstvám ťažkých kovov netreba podliehať panike. Je to podobné ako napríklad s údeninami a ďalšími potravinami, na ktoré platí zásada "všetkého veľa škodí".

"Treba povedať, že kakao obsahuje aj ďalšie látky, ktoré sú z výživného hľadiska prospešné, a odborníci na výživu ich preto vnímajú skôr pozitívne," konštatoval Rajchl.

Do testu sa dostali predovšetkým nápoje, ktoré sú už podľa veselých obrázkov na obale určené najmä deťom.