Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

V kauze potravinovej pomoci je na svete trestné oznámenie

Foto: TASR/Michal Svítok

Exminister Zsolt Simon sa stotožňuje s podozrením súčasného ministra Ľubomíra Jahnátka, že nedodaná potravinová pomoc pravdepodobne nikdy nebola dodávateľom vyrobená.

Bratislava 16. mája (TASR) - Zástupca Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) podal dnes o 14:30 hodine na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci kauzy potravinovej pomoci.

TASR o tom informovala hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Magda Tóth Želeňáková.

Touto témou sa dnes zaoberal aj vládny kabinet. "Pán minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) poskytol členom vlády informáciu o vážnych podozreniach, ktoré sa týkajú potravinovej pomoci na Slovensku. Z tohto dôvodu sa rozhodol, že podá trestné oznámenie, zatiaľ na neznámeho páchateľa. Všetky skutočnosti, ktoré v tomto okamihu máme k dispozícii totiž naznačujú, že jestvuje vážne podozrenie z podvodu, pokiaľ ide o nakladanie z múkou a cestovinami určené ľudom s nízkymi príjmami na Slovensku," povedal po dnešnom rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

Tu bude player


Šéf MPRV Ľubomír Jahnátek spresnil, že podľa právnej analýzy agrorezortu je prvý dodatok zmluvy o potravinovej pomoci od začiatku neplatný.

"Podľa môjho názoru za celým týmto podvodom je Zsolt Simon. Jeho nominant Vadim Haraj je podpísaný pod dodatkom k zmluve. Jeho nominant Haraj neprišiel z neznámych dôvodov prevziať si dodávku potravinovej pomoci. Neviem si predstaviť, ako by si mohol šéf PPA dovoliť takéto vážne lapsusy bez súhlasu svojho nadriadeného. A jeho priamym nadriadeným bol Zsolt Simon," podčiarkol Jahnátek.

Exminister zodpovednosť odmieta

Exminister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon (Most-Híd) odmieta politickú zodpovednosť za nedodanie 3500 ton potravinovej pomoci dodávateľom. Konať malo podľa neho súčasné vedenie agrorezortu.

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Simon sa zároveň stotožňuje s podozrením súčasného šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD), že nedodaná potravinová pomoc pravdepodobne nikdy nebola dodávateľom vyrobená.

"Trestného oznámenia sa neobávam, pretože sa nemám čoho obávať. Nech orgány činné v trestnom konaní vyšetria, kto je zodpovedný. Ak však niekto nesie politickú zodpovednosť, tak je to v prvom rade minister Jahnátek a nový generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Stanislav Grobár, ktorí nevydali rozhodnutie, čo s kauciou (súvisiacou s dodávateľskou zmluvou na dodávku potravinovej pomoci, pozn. TASR) a čo s tovarom," uviedol Simon na dnešnom brífingu v reakcii na Jahnátkove vyjadrenia.

"Nech preukážu jeden jediný doklad alebo krok, ktorý vykonali v tejto veci," vyzval Jahnátka a Grobára. Zároveň zdôraznil, že svojho nástupcu pri odovzdávaní rezortu pôdohospodárstva informoval, že problém neplnenia zmluvy ohľadom potravinovej pomoci "nemá odkladný účinok a že ho treba ihneď riešiť".

"Jediný biznis by sa na tejto kauze dal urobiť v prípade, keby MPRV SR pod mojím vedením vydalo príkaz uvoľniť kauciu. Takýto príkaz nebol vydaný. Naopak, vyšiel príkaz neuvoľniť kauciu za žiadnu cenu, kým nebudeme mať tovar," pripomenul exminister.

Zs. Simon sa mal podľa Ľ. Jahnátka vyhrážať zamestnancom MPRV, ten to odmieta

Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) podľa tvrdenia súčasného šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) veľmi dobre vedel, že s potravinovou pomocou pre sociálne odkázaných sú a budú problémy. Simon mal podľa Jahnátka v tejto súvislosti na nahrávanej porade na MPRV SR zakázať zainteresovaným pracovníkom poskytovať informácie pod hrozbou straty zamestnania.

"Simon vedel veľmi dobre, že je tam problém a že sa môže skôr či neskôr na to prísť. My sme urobili prepis troch zvukových záznamov z porady ministra pôdohospodárstva, ktoré však boli iné ako oficiálny zápis z porady. V jednom zo zápisov sa Simon dokonca obáva, že už je problém na svete a niekto sa točí na ministerstve pôdohospodárstva okolo tohto problému. Dal pokyn, aby za každú cenu toho človeka našli a vyhodili ho z MPRV SR. Na tej porade zároveň Simon povedal, že keď sa tieto informácie dostanú von z rokovacej miestnosti, vyhodí každého, kto túto informáciu poskytne mimo tej rokovacej miestnosti," uviedol dnes po rokovaní vlády Jahnátek. "Záznamy, prepisy máme. Tie dáme samozrejme vyšetrovateľovi," dodal.

"Minister Jahnátek informoval verejnosť o tom, že som sa mal kriticky vyjadriť a pohroziť pracovníkom ministerstva pôdohospodárstva, keď budú o probléme informovať. Považujem to za absolútne zavádzanie. Pán minister do "múky" primiešal aj počítače pre Pôdohospodársku platobnú agentúru a preto by som odporúčal každému, aby si dôkladne prečítal záznam, a nielen vytrhnuté veci z kontextu," uviedol pre TASR v reakcii na Jahnátkove vyjadrenia Simon.