Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V kauze rozdeľovania Nórskeho fondu obžalujú mimovládnu organizáciu

Zo záverov kontroly okrem iného vyplýva, že vo viacerých prípadoch boli neopodstatnene dodatočne menené hodnotenia projektov tak, že šance na získanie grantov jednotlivých uchádzačov boli ovplyvnené.

Budapešť 22. októbra (TASR) - Preverovanie toku grantov v maďarských mimovládnych organizáciách Vládnym kontrolným úradom (KEHI) bolo uzavreté. Zo 63 preverovaných projektov 61 nebolo v súlade s maďarskými zákonmi, preto na občianske združenie Ökotárs, ktoré rozdeľovalo granty z Nórskeho fondu, podá KEHI žalobu. Podľa agentúry MTI o tom dnes informoval KEHI.

Zo záverov kontroly okrem iného vyplýva, že vo viacerých prípadoch boli neopodstatnene dodatočne menené hodnotenia projektov tak, že šance na získanie grantov jednotlivých uchádzačov boli ovplyvnené.

V súvislosti s rozdeľovaním nórskych grantov sa podľa KEHI vynorili podozrenia z trestných činov sprenevery, rozpočtového podvodu, falšovania dokladov, ale aj neoprávnenej finančnej činnosti.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár dnes oznámil, že po ukončení vyšetrovania v kauze rozdeľovania grantov Nórskeho fondu pozve do Budapešti príslušného nórskeho ministra.

Výsledky kontroly KEHI podľa Lázára preukázali, že nadácia Ökotárs, ale aj ďalšie občianske združenia, "zneužívali dôveru nórskej vlády". Preto chce maďarská vláda rokovať o uzatvorení novej dohody s Nórskom.

Nórsko s takýmto krokom nesúhlasi

Veľvyslankyňa Nórska v Maďarsku Tove Skarsteinová 9. septembra vyhlásila, že preverovanie občianskej organizácie maďarským kontrolným úradom nie je právne podložené - Nórsko s takýmto krokom nesúhlasí, pretože nejde o maďarské verejné financie, ale o nórske.

Európska únia podľa nej má právomoci zasahovať do činnosti fondov. "Ak by Maďarsko chcelo záležitosť predložiť únii, Nórsko sa tomu nebude brániť," dodala nórska veľvyslankyňa.

Nórsko začiatkom septembra odsúdilo maďarské policajné razie v kanceláriách mimovládnych organizácií kritických voči vláde. Podľa vyjadrenia nórskeho ministra pre európske záležitosti Vidara Helgesena totiž dokazujú, že Maďarsko sa vzďaľuje od európskych demokratických noriem.

Americká tlačová agentúra AP informovala, že maďarská polícia vyšetrovala niekoľko občianskych združení, ktoré rozdeľujú alebo dostávajú financie z nórskych grantov, programu poskytujúceho financie na projekty v oblastiach environmentálnej ochrany alebo sociálneho rozvoja v Maďarsku a ďalších krajinách Európskej únie.

Maďarská vláda uviedla, že niektoré združenia financie zneužívali a využívali na protivládne aktivity. Podľa agentúry Reuters im Nórsko pomáhalo pri presadzovaní cieľov opozície.

Vzhľadom na jednostranné zmeny, ktoré Maďarsko prijalo vo veci uplatňovania Nórskeho fondu a jeho monitorovania, pozastavilo Nórsko 9. mája z tohto fondu - s výnimkou menších občianskych združení - väčšinu grantových platieb.

Maďarsko uviedlo, že o sprostredkovanie v tomto konflikte požiada Európsku úniu.