Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Podľa živnostníkov, podnikatelia nie sú jediný zdroj peňazí pre štát

Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na brífingu to dnes na pôde parlamentu povedala Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ).

Bratislava 11. júna (TASR) - Medzi rezortom práce a zástupcami slovenských živnostníkov sú potrebné ďalšie rokovania, keďže medzi oboma stranami ešte nedošlo k úplnej zhode o konečnej podobe pripravovaných zmien v daniach a odvodoch. Na brífingu to dnes na pôde parlamentu povedala Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ).

"My sme dohodnutí, že sa stretneme ešte tento piatok a budeme rokovať ďalej, lebo ešte nedošlo k absolútnej zhode," informovala Kromerová. Podľa nej nemôže SŽZ zatiaľ súhlasiť s predloženými návrhmi a tak je potrebné ich upraviť. "Nie je to celkom tak, že sme úplne dohodnutí," dodala Kromerová.

V prípade, že nedôjde k spoločnej dohode na nasledujúcom stretnutí s predstaviteľmi Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, chce Kromerová hľadať ďalšie argumenty, ktoré by pripravované zmeny prispôsobili viac potrebám živnostníkov. "My preukazujeme tejto vláde, že má aj inde priestor, aby získala peniaze," povedala Kromerová.

Ako ďalej uviedla, počas rokovaní zástupcovia živnostníkov priznali, že živnostníci odvádzajú štátu na svoje budúce dôchodky relatívne málo. Avšak na druhej strane aj ľudia s nízkymi zárobkami budú mať nízke dôchodky a tak nie je správne postihovať len živnostníkov. "Dúfame, že nakoniec budeme aj my pochopení, že naozaj tu nedopláca celá spoločnosť na živnostníkov," uzavrela Kromerová.

I. ŠTEFANEC: Štátna pokladnica by získala aj na živnostenských licenciách

Zástupcovia živnostníkov sa dohodli s predstaviteľmi opozičnej strany SDKÚ-DS na podpore opatrení pre zjednodušenie živnostenského podnikania na Slovensku. Jedným z bodov bol návrh na zvýšenie minimálnej hranice, od ktorej sú živnostníci povinní platiť preddavky na daň z príjmov. Strana presadzuje zvýšenie o 50 % na 2500 eur.

Predstavitelia strany a zástupcovia živnostníkov rokovali aj o licenciách pre živnostníkov, ktoré majú znížiť ich administratívne zaťaženie. Živnostníci, ktorí neplatia daň z pridanej hodnoty (DPH), by si raz za rok zakúpili licenciu a nemuseli sa ďalej starať o dane. Takáto zmena by sa týkala zhruba 240.000 živnostníkov. "Štátna pokladnica by mala na tom získať už len tým spôsobom, že sa sprehľadnia toky," uviedol dnes na brífingu na pôde parlamentu podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Podľa autorov návrhu, ktorými sú pracovníci Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov (SAMP), by sa prostredníctvom licencií uľahčilo živnostníkom podnikanie a nemuseli by si viesť zložité účtovníctvo. "Odstránili by sme mu ten daňový, účtovný a administratívny stres," skonštatoval prezident SAMP Vladimír Sirotka.

Rokovania sa týkali aj toho, ako by sa dal zmierniť dopad na živnostníkov v rámci pripravovaných zmien v platení daní a odvodov. Podľa Violy Kromerovej zo Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) je však problematických oblastí viacero. "Je to celý komplex problémov, ktorý potrebujeme riešiť," povedala Kromerová, ktorá ocenila, že sa na spomínané témy rozbehla diskusia.

Robert Schmidt zo Slovenskej živnostenskej komory (SŽK) nechce, aby sa problematika živnostenského podnikania riešila v parlamente ako politická otázka, ale ako problémy živnostenského podnikania. "S týmto budeme pokračovať v ďalších rokovaniach," dodal Schmidt.