Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ANALYTICI: Svetovú ekonomiku budú ovplyvňovať obchodné vojny či brexit

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo USA vykazujú v poslednom čase výrazný rast, Čína pociťuje, aj v dôsledku ciel zavedených na jej tovary USA, spomalenie expanzie ekonomiky, čo bude mať vplyv aj na Európu.

Bratislava 5. júla (TASR) – Svetovú ekonomiku budú aj v lete ovplyvňovať hrozby obchodných vojen USA voči ostatným štátom, konflikt USA s Iránom a blížiaci sa pravdepodobný tvrdý brexit. Niektorým európskym krajinám, najmä prímorským, krátkodobo pomôže dovolenková sezóna, no potrebné štrukturálne zmeny to nenahradí, zhodli sa analytici oslovení TASR.

Zatiaľ čo USA vykazujú v poslednom čase výrazný rast, Čína pociťuje, aj v dôsledku ciel zavedených na jej tovary USA, spomalenie expanzie ekonomiky, čo bude mať vplyv aj na Európu.

"Nemecko veľa vyváža do Číny, Česko a Slovensko zase do Nemecka. Keď pre obchodnú vojnu najskôr spomalí Čína, spomalí teda aj Nemecko, nasledovne nielen Česko a Slovensko ale celá Európa," uviedol analytik Czech fund Lukáš Kovanda.

Podľa Kovandu sú však dva letné mesiace príliš krátky čas na to, aby sa v tak veľkej ekonomike, akou je európska, niečo zásadne zmenilo a skôr sa prehĺbi alebo mierne spomalí súčasný nepriaznivý trend.

"Ako celok Európa vykazuje horšiaci sa stav, o čom svedčí aj to, že Európska centrálna banka signalizuje ďalšiu menovú stimuláciu, pravdepodobne znížením depozitnej úrokovej sadzby hlbšie do mínusu," povedal Kovanda. Je však podľa neho otázne, do akej miery môže taký krok potlačiť horšiacu sa ekonomickú situáciu v Európe. "Mnohé európske krajiny trpia skôr štrukturálnymi problémami, na ktoré je menová politika krátka," dodal Kovanda.

Na potrebné zásadné zmeny v ekonomikách niektorých európskych štátov upozornila aj analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Letné mesiace by podľa nej mohli mierne pomôcť ekonomickému rastu v turisticky populárnych destináciách – napríklad v Taliansku. "Avšak samo o sebe to problém vlažného rastu nevyrieši. Napríklad v spomínanom Taliansku je viacero štrukturálnych problémov, či už na trhu práce alebo v slabej konkurencieschopnosti ekonomiky, ktoré potrebujú riešenia," pripomenula Muchová.

Finančné trhy budú ovplyvňovať okrem hrozby obchodných vojen napríklad aj vývoj na britskej politickej scéne, napätie na Blízkom východe a jeho možný dopad na cenu ropy, ako aj pretrvávajúce spory v zahraničnom obchode. Podľa Muchovej sa zatiaľ tieto riziká nevyriešili. "Minimálne v prípade brexitu vieme povedať, že sa to počas leta ešte nevyrieši. Pretrvávajúca neistota bude teda naďalej vplývať na trhy," povedala Muchová.

Ovplyvniť svetovú ekonomiku môže aj spor USA a Iránu. "Pokiaľ by sa spor zhmotnil do ozbrojeného konfliktu, výrazne vzrastie cena ropy a opäť sa zhoršia predpoklady svetového rastu," upozornil Kovanda. Na spor podľa analytika doplácajú firmy, ktoré musia vo svojom podnikaní kalkulovať s cenami pohonných hmôt. Tieto spoločnosti sa musia pripraviť aj na scenár rýchlejšieho zvyšovania cien ropy. "Táto neistota iba ďalej brzdí ich rast a teda aj rast celej Európy," dodal analytik.