Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V marci sa na východe SR skončí modernizácia 20 železničných priecestí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Modernizácia priecestí je spolufinancovaná z eurofondov a štátneho rozpočtu. Celkovo sa na financovanie projektu vyčlenila suma 7,15 milióna eur.

Bratislava 2. marca (TASR) - V priebehu marca tohto roku by sa mala na východe Slovenska dokončiť modernizácia 20 železničných priecestí. Do konca minulého roku sa ich pritom podľa rezortu dopravy podarilo zmodernizovať 40, a to v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji.

"Zmodernizované železničné priecestia prispejú k zvýšeniu bezpečnosti všetkých účastníkov premávky. Hlavná zodpovednosť je však vždy na jednotlivcovi," upozornil minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Dodržiavanie pravidiel premávky a bezpečnosti pri prechode cez koľaje by tak malo byť podľa jeho slov samozrejmosťou pre každého.

Zmodernizované železničné priecestia sú na cestách I. triedy. Ich bezpečnosť sa podľa rezortu dopravy zvýšila hlavne výmenou a doplnením dopravných značiek, zvislých aj vodorovných. Boli pridané aj LED dopravné solárne gombíky a na vybraných priecestiach bol vymenený asfaltový kryt, ktorý má zabezpečiť hladší prejazd priecestím.

Modernizácia priecestí je spolufinancovaná z eurofondov a štátneho rozpočtu. Celkovo sa na financovanie projektu vyčlenila suma 7,15 milióna eur.