Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

V minulom roku prišlo pri práci o život 52 ľudí

Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) sa zúčastnil na spomienkovom stretnutí venovanom obetiam chorôb a úrazov pri výkone povolania, kde sa prihovoril k účastníkom podujatia 3. mája 2013 v Bratislave. Na snímke vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister práce Richter doplnil, že z dôvodu poklesu výroby, zamestnávatelia menej investujú do ochrany zdravia a bezpečnosti ľudí pri práci alebo len udržujú už existujúci stav.

Bratislava 3. mája (TASR) – V roku 2012 sa z práce nevrátilo domov k svojim rodinám 52 ľudí na Slovensku. Znamenalo to o 14 úmrtí viac ako rok predtým. Ďalších 158 zamestnancov utrpelo vlani v práci úraz s ťažkou ujmou na zdraví. Oproti roku 2011 to predstavuje tiež nárast, a to o 21 ľudí.

Pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci si tak dnes predseda vlády Robert Fico, minister práce Ján Richter (obaja Smer-SD) spolu s ďalšími predstaviteľmi vlády či sociálnymi partnermi pripomenuli obete pracovných úrazov na Slovensku za minulý rok.

"Priemyselná výroba, stavebníctvo a doprava sú sektory, v ktorých najčastejšie dochádza k smrteľným pracovným úrazom a úrazom s vážnou ujmou na zdraví," priblížil premiér Fico. Zároveň pripomenul, že nie vždy si uvedomujeme, že choroby z povolania sú na celom svete hlavnou príčinou úmrtí pri práci. V roku 2012 bolo na Slovensku v organizáciách spadajúcich do pôsobnosti orgánov Inšpekcie práce zaznamenaných 186 prípadov chorôb z povolania. To je menej ako tretina počtu chorôb z povolania, ktoré boli nahlásené v roku 2010. "S týmto relatívne nízkym počtom by sme sa však nemali uspokojiť a prevencii chorôb z povolania by sme mali venovať ešte väčšiu pozornosť," zdôraznil Fico.



Minister práce Richter doplnil, že z dôvodu poklesu výroby, zamestnávatelia menej investujú do ochrany zdravia a bezpečnosti ľudí pri práci alebo len udržujú už existujúci stav. "Chcel by som ich vyzvať, aby tejto problematike venovali zvýšenú pozornosť, a to aj napriek tomu, že si uvedomujem, že je tu ekonomická kríza," vyhlásil šéf rezortu práce.