Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Mochovciach pripojili externý zdroj 3. a 4. bloku atómky

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Záložný zdroj bude zabezpečovať elektrinu pre bloky počas ich spúšťania, a to až do dokončenia 400 kV rozvodne plánovanej na začiatok budúceho roka.

Bratislava/Mochovce 31. júla (TASR) - Slovenské elektrárne (SE), člen skupiny Enel, uviedli do prevádzky záložný energetický zdroj pre budovaný 3. a 4. blok atómovej elektrárne Mochovce (EMO34).

Tento 110-kilovoltový (kV) zdroj bude zabezpečovať elektrinu pre bloky počas ich spúšťania, a to až do dokončenia 400 kV rozvodne plánovanej na začiatok budúceho roka.

"Ide o kľúčový prvok nevyhnutný na spustenie prevádzky prvých spotrebičov, medzi ktoré patria čerpadlá a kompresory. Vo fáze pred samotným spustením elektrárne, pred dokončením 400 kV siete, bude slúžiť ako zdroj elektriny pre celý systém. Počas ostrého spúšťania po naplnení reaktora palivom a po zvyšné obdobie prevádzky elektrárne bude jedným z náhradných zdrojov," uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Spúšťanie komponentov 110 kV zdroja bolo podľa nej rozdelené na dve časti, a to na funkčné skúšky, teda skúšky predchádzajúce pripojeniu, a jednak na prevádzkové skúšky, ktorými bol overený súlad s konštrukčnými požiadavkami na zaťaženie na spustenie.

"Funkciou 110 kV zdroja je dodávka elektriny do elektrárne v čase, keď nefungujú parogenerátory, teda keď nie je možné pripojiť sa do 400 kV siete. Z tohto dôvodu sa označuje technickým termínom záložný energetický zdroj," spresnila.

Informovala zároveň, že 110 kV zdroj je napájaný zo sedem kilometrov vzdialeného dispečingového centra ZSE Veľký Ďur. Kontrolné systémy mochovského 110 kV zdroja a distribučného centra Veľký Ďur sú plne integrované, rozvodne si priebežne recipročne vymieňajú všetky parametre, aby bolo možné vykonať všetky potrebné činnosti v prípade, ak by nastala závažná udalosť. "Vzájomná výmena údajov sa uskutočňuje prostredníctvom optického vlákna, ktoré je natiahnuté na vrchnej časti nadzemného elektrického vedenia," dodala.


Slovenské elektrárne, a. s.
Spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s., je najväčší výrobca elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel S.p.A. so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ku koncu roka 2011 firma zamestnávala 5374 pracovníkov.