Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Modre budú diskutovať odborníci na zemný plyn

Foto: Trh s plynom 2019

Začiatkom budúceho týždňa sa experti z odvetvia stredoeurópskeho plynárenstva stretnú neďaleko Bratislavy.

Bratislava 21. mája (OTS) - Začiatkom budúceho týždňa sa experti z odvetvia stredoeurópskeho plynárenstva stretnú neďaleko Bratislavy, kde budú diskutovať o aktuálnom dianí a budúcnosti tohto sektora v ústrety nízkouhlíkovej budúcnosti.

Aké miesto zohráva zemný plyn v európskych energetických plánoch a národných politikách? Odkiaľ a ktorými trasami bude v budúcnosti prúdiť plyn do strednej Európy? Ako sa mení cenotvorba a vyvíjajú ceny komodity na trhu? Aj tieto otázky budú rezonovať počas jednotlivých panelov konferencie Trh s plynom 2019.

Nové trendy a moderné technológie prinášajú do tradičného energetického odvetvia dynamické prvky, vďaka ktorým toto fosílne palivo získava na význame po boku rozvíjajúcich sa obnoviteľných zdrojov energie,“ uvádzajú organizátori konferencie Trh s plynom 2019.

Stratégovia, politici, firmy aj environmentalisti hľadajú riešenia pre zníženie výroby energie z uhlia. Mnohí z nich nachádzajú cestu nákladovo efektívnej dekarbonizácie práve v projektoch, ktoré umožňujú účinnejšie využitie zemného plynu,“ uviedla Lenka Ferenčáková, manažérka pre ENERGOKLUB® v spoločnosti sféra. „V tejto súvislosti však treba zároveň myslieť na výzvy v oblasti diverzifikácie zdrojov a trás, ktoré zo sebou prináša vysoká závislosť na dovoze tejto suroviny do Európy z tretích krajín.

V rámci programu konferencie, ktorá sa koná v dňoch 27. – 28. mája v Modre, vystúpia predstavitelia najvýznamnejších slovenských plynárenských firiem, medzi ktorými nebudú chýbať spoločnosti Eustream, SPP – distribúcia či Slovenský plynárenský priemysel, ale tiež zástupcovia veľkých priemyselných odberateľov a výrobcov tepla. Predstavia sa tiež spíkri zo susedných krajín, predovšetkým z Českej republiky, Poľska a Rakúska, ktorí priblížia novinky z oblasti politiky, regulácie aj obchodovania.

Podujatie Trh s plynom 2019 vracia zemný plyn do centra záujmu. Záštitu nad konferenciou prevzalo Ministerstvo hospodárstva SR. Kompletný program a ďalšie informácie o konferencii sú k dispozícii na stránke www.energoforum.sk.