Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

V Nemecku aj po pandémii takmer štvrtina zamestnancov pracovala z domu

Na archívnej snímke z 1. októbra 2021 muž pracuje z domu v Mníchove. Foto: TASR/AP

V Nemecku využíva home office viac ľudí v porovnaní s priemerom Európskej únie.

Frankfurt nad Mohanom 15. júla (TASR) - Aj po skončení sa pandémie koronavírusu zostal dopyt po práci z domu v Nemecku vysoký. Takzvaný home office počas minulého roka využilo aspoň občas 24,2 % Nemcov, ukázala správa nemeckého štatistického úradu (Destatis). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V roku 2021, keď ešte platili prísne karanténne obmedzenia, bolo toto číslo len nepatrne vyššie, a to 24,9 %. V porovnaní s obdobím pred pandémiou počet ľudí, ktorí sa rozhodli pracovať z domu, vzrástol takmer dvojnásobne. V roku 2019 len 12,8 % ľudí uviedlo, že aspoň v niektorých prípadoch pracovali z domu.

V Nemecku využíva home office viac ľudí v porovnaní s priemerom Európskej únie. Na čele rebríčka je Holandsko s 53,2 % ľudí pracujúcich z domu, nasledované Fínskom s podielom 40,6 %. Najnižšie hodnoty, len niečo viac ako 4 %, vykázali v rámci EÚ Rumunsko a Bulharsko.

V Nemecku sa čísla výrazne líšili podľa druhu práce. Napríklad v IT sektore pracovali z domu traja zo štyroch zamestnancov, v poisťovníctve a v oblasti dôchodkového zabezpečenia to bolo 70,4 %. V ostatných odvetviach však čísla podstatne nižšie. Vlani z domu pracovalo v Nemecku len 6,6 % zamestnancov v zdravotníctve, v stavebníctve ich bolo 7,8 % a v maloobchode 8,3 %.