Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Nemecku chýbajú štyri milióny lacných a sociálnych bytov

Ilustračné foto Foto: TASR

Ropertz upozorňuje aj na príliš nízke investície do novej výstavby, hoci z prieskumu agentúry DPA vyplynulo, že celkový trend naznačuje vzostup.

Berlín 27. júla (TASR) - Pre ľudí s nízkym príjmom chýbajú v Nemecku minimálne dva milióny sociálnych bytov. "Potrebujeme však 3,5 milióna až 4 milióny bytov, ak chceme zabezpečiť dostatok obytných priestorov nielen pre domácnosti s nízkym príjmom, ale aj pre ľudí s priemerným príjmom," povedal prezident nemeckého Združenia nájomníkov Ulrich Ropertz. S odvolaním sa na viaceré nemecké médiá o tom informovala agentúra DPA.

Podľa združenia počet sociálnych bytov v Nemecku dokonca klesá. Napríklad, v roku 2013 ich bolo 1,48 milióna, čiže zhruba o 63.000 menej než v predchádzajúcom roku. Pritom začiatkom 90. rokov minulého storočia boli v Nemecku až štyri milióny sociálnych bytov. Ropertz odhaduje priemerný ročný pokles ich počtu na 60.000 až 80.000 a ako dôvod uvádza krátenie štátnej podpory.

Ropertz upozorňuje aj na príliš nízke investície do novej výstavby, hoci z prieskumu agentúry DPA vyplynulo, že celkový trend naznačuje vzostup. V 13 nemeckých mestách s viac než 500.000 obyvateľmi sa vlani dokončilo zhruba 39.000 bytov, čo predstavuje medziročný vzostup o 13 %. V tomto prípade ale nešlo o sociálne byty, nakoľko väčšinu novostavieb tvoria byty v osobnom vlastníctve.