Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Nemecku pribúdajú falšované euromince

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Krajinského kriminálneho úradu Sasko Kathlen Zinková uviedla, že len v prvom polroku 2017 stiahli v tejto nemeckej spolkovej krajine z obehu 1108 falšovaných mincí.

Berlín/Drážďany 4. decembra (TASR) - V predvianočnom období, ktoré charakterizuje zvýšený zhon aj obrat v obchodných prevádzkach, sa opäť častejšie objavujú v obehu falšované platidlá. Tentoraz však nejde prioritne o nepravé eurobankovky, ale o falšované euromince v nominálnej hodnote 50 centov a dvoch eur.

Upozornilo na to v pondelok internetové vydanie nemeckého denníka Bild s odvolaním sa na policajné zdroje.

Hovorkyňa Krajinského kriminálneho úradu Sasko Kathlen Zinková uviedla, že len v prvom polroku 2017 stiahli v tejto nemeckej spolkovej krajine z obehu 1108 falšovaných mincí v celkovej hodnote 1879 eur.

Ešte alarmujúcejší je údaj, ktorý poskytla Susanne Kreutzerová z nemeckej Spolkovej banky. V druhom polroku 2016 podľa nej odhalili na celom území Nemecka celkove 14.340 falošných mincí, kým v prvom polroku 2017 ich už bolo o 29 percent viac, konkrétne 18.500.

Razba na platných minciach je výrazne jasnejšia ako na falzifikátoch, kde obrazec, ako aj číselný údaj pôsobia podstatne neurčitejšie. Pomôckou môže byť aj magnetický test, pretože mince o hodnote jedného alebo dvoch eur sú ľahko magnetické, po menšom otrase sa však od magnetu odpoja. Falzifikáty naproti tomu nie sú magnetické vôbec alebo veľmi silno.