Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Nemecku sa urýchli budovanie ekologických energetických zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súhrnne sa v Nemecku za tri štvrťroky dostalo do ovzdušia medziročne o takmer 7 % menej kysličníka uhličitého.

Berlín 1. novembra (TASR) - Nemecké koaličné strany sa po viacmesačných rokovaniach dohodli na urýchlení budovania ekologických energetických kapacít na súši. Spolková vláda vypíše na ne niekoľko mimoriadnych tendrov. V stredu (31.10.) o tom informovala hovorkyňa sociálnych demokratov.

Koaličné strany v spoločnom vyhlásení uviedli, že kompromis je dobrým „spoločným počinom“. Tendre sa budú vzťahovať na veterné parky a solárne elektrárne na pevnine v rokoch 2019 až 2021. V nasledujúcich rokoch sa majú vybudovať na súši energetické kapacity s inštalovaným výkonom 4 gigawatty.

Vláda vypíše tendre aj na budovanie experimentálnych zariadení. „Tie, ktoré sa v skúšobnej fáze osvedčia, sa neskôr zaradia do regulárnych verejných súťaží,“ uviedli predstavitelia koaličných strán v stanovisku. Koalícia chce najnovšími opatreniami dosiahnuť, aby sa v roku 2030 elektrická energia z obnoviteľných zdrojov podieľala na jej celkovej spotrebe v krajine 65 %.

Spotreba energie v Nemecku za deväť mesiacov tohto roka medziročne klesla o 5,3 %. Výsledok sa dosiahol v dôsledku rastu cien energie a teplejšiemu počasiu. Samotnú energiu sa tiež darí efektívnejšie využívať. Informoval o tom portál FAZ.net.

V krajine sa spotrebúva menej fosílnych nosičov energie. Podiel spotreby zemného plynu dosiahol 22,5 %, Podiel čierneho a hnedého uhlia klesol na 22,2 %. Obnoviteľné kapacity kryli 13,9 % spotreby energie a jadrové elektrárne 6,5 %.

Súhrnne sa v Nemecku za tri štvrťroky dostalo do ovzdušia medziročne o takmer 7 % menej kysličníka uhličitého.