Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

V Nemecku schválili návrh zákona na urýchlenie výstavby LNG terminálov

Dolná komora nemeckého parlamentu - Bundestag. Foto: TASR/AP

Nemecko začalo s procesom urýchľovania výstavby LNG infraštruktúry v Baltskom mori minulý rok v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu a znižovanie dodávok plynu z Ruska do Nemecka.

Berlín 7. júla (TASR) - Dolná komora nemeckého parlamentu Bundestag schválila v piatok návrh zákona o urýchlení výstavby terminálov na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori. Bundestag tak rozhodol napriek nesúhlasu regionálnych vlád a environmentálnych organizácií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecko začalo s procesom urýchľovania výstavby LNG infraštruktúry v Baltskom mori minulý rok v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu a znižovanie dodávok plynu z Ruska do Nemecka. Reforma, ktorú Bundestag v piatok odhlasoval, zahrnuje urýchlenie výstavby dvoch plávajúcich terminálov v Mukrani na ostrove Rujana. Za hlasovalo 370 poslancov, 301 bolo proti a štyria sa zdržali. Nemecko má už v prevádzke plávajúce LNG terminály vo Wilhelmshavene, Brunsbütteli a Lubmine. Dva z nich sa budú rozširovať.

S výstavbou nesúhlasia predstavitelia dotknutej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko, miestne komunity ani ochranárske organizácie. Obávajú sa ohrozenia morskej fauny a flóry aj cestovného ruchu. Environmentálna organizácia DUH varovala pred rozsiahlymi a nenapraviteľnými dôsledkami pre ohrozené morské cicavce, hniezdiace a sťahovavé vtáctvo a migračné trasy rýb.

Ochranári zároveň uvádzajú, že plánované terminály povedú k nadmernej kapacite v porovnaní s potrebami nemeckého trhu. Vláda však uviedla, že terminály pomôžu zmierniť tlak v iných európskych prístavoch a zlepšia dodávky plynu do ďalších európskych štátov. Aj nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v piatok pripustil, že projekt na Rujane je kontroverzný, Nemecko však musí zaistiť bezpečnosť energetických dodávok.