Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

V Nemecku vzrástla vlani zamestnanosť najvyššie od zjednotenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Úrad v rámci predbežných údajov oznámil, že v minulom roku malo prácu celkovo 45,9 milióna Nemcov.

Wiesbaden 2. januára (TASR) - Počet zamestnaných v Nemecku vzrástol v minulom roku na takmer 46 miliónov, čo predstavuje najvyššiu zamestnanosť za 33 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá zverejnila údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Úrad v rámci predbežných údajov oznámil, že v minulom roku malo prácu celkovo 45,9 milióna Nemcov. To je najvyšší počet od zjednotenia Nemecka v roku 1990. V porovnaní s rokom 2022 sa zamestnanosť v krajine zvýšila o 0,7 %.

Po roku 2020, v ktorom vývoj na trhu práce výrazne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, tak zamestnanosť v Nemecku rástla tretí rok po sebe. Destatis dodal, že na jednej strane sa zvýšila zamestnanosť domáceho obyvateľstva a na druhej výsledky v minulom roku podporil príchod nových pracovníkov zo zahraničia.

Veľkou mierou sa na zvýšení zamestnanosti podieľal sektor služieb. Až deväť z 10 nových pracovných miest vzniklo vlani práve v tomto sektore. V ďalších bola tvorba nových miest miernejšia a v prípade poľnohospodárstva, lesníctva a rybného hospodárstva sa počet pracovných miest znížil.