Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

V Národnom parku Muránska planina bola konferencia pre podnikateľov

Na snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Foto: TASR - Branislav Račko

Organizátori na konferencii privítali hostí z Gemera, Malohontu, ale i Horehronia či Banskej Bystrice.

Zbojská 17. októbra (TASR) - V sedle Zbojská v Národnom parku (NP) Muránska planina sa koncom uplynulého týždňa konala vzdelávacia konferencia zameraná na gastronómiu. Podujatie s názvom Gastrolove Gemer bolo určené pre podnikateľov v cestovnom ruchu a pohostinstve nielen z Gemera, ale i susedných regiónov. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer, ktorá konferenciu organizovala.

"Konferencia bola venovaná najmä poskytovateľom reštauračných a ubytovacích služieb, regionálnym producentom, podnikateľom v pridružených službách cestovného ruchu, no svoje si našli aj žiaci hotelovej akadémie, ktorí onedlho vstúpia do sveta služieb, a mohli sa inšpirovať, možno rozhodnúť, ako podnikať," priblížil výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric.

Organizátori na konferencii privítali hostí z Gemera, Malohontu, ale i Horehronia či Banskej Bystrice. Podnikateľom informácie a rady poskytli odborníci z gastrobiznisu a iných oblastí. Cieľom podujatia bolo spojiť ľudí pôsobiacich v cestovnom ruchu v rôznych regiónoch, podporiť ich spoluprácu či formou inšpirácie podporiť mladé podnikateľské talenty.

"Ústredným bodom všetkých diskusií a následných konštatovaní a odporúčaní bola myšlienka nebáť sa robiť veci inovatívne, moderne a s pozitívnym prístupom. Dôraz sa kládol na súčasné trendy, ako sila je sociálnych sietí, marketingu a brandingu," priblížila pre TASR OOCR Gemer.

Účastníci konferencie diskutovali aj o problémoch podnikania v cestovnom ruch a gastronómii. V týchto odvetviach ide najčastejšie o ťažkosti s personálnym zabezpečením.

"Vysoké personálne zaťaženie a slabá kvalifikácia je častým problémom, v regióne Gemer nevynímajúc. Rovnako je problémom zlepšovanie kvality poskytovaných služieb v regióne, ktoré nie všetci podnikatelia vnímajú ako dôležité,"
vysvetlili organizátori konferencie s tým, že ďalším z problémov je aj častá neznalosť možností financovania podnikateľských aktivít z verejných zdrojov či grantových príspevkov.