Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V okrese Bardejov vzniklo 723 nových pracovných miest

Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, primátor Bardejova Boris Hanuščak a prednosta Okresného úradu Bardejov Miroslav Bujda počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní 151. schôdze vlády v Bardejove v stredu 10. apríla 2019. Foto: TASR - Milan Kapusta

Od zaradenia okresu Bardejov medzi najmenej rozvinuté okresy a od schválenia AP klesla nezamestnanosť v okrese z necelých 12,3 percenta zhruba na 10,6 percenta, spomenul Richard Raši.

Bardejov 10. apríla (TASR) – V rámci Akčného plánu (AP) rozvoja okresu Bardejov bolo doteraz vytvorených 723 nových pracovných miest. Je to viac ako polovica z plánovaného počtu (1370), ktorý by mal byť reálny do roku 2022. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Bardejove to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Podľa neho je to rekordne veľa.

„Od zaradenia okresu Bardejov medzi najmenej rozvinuté okresy a od schválenia AP klesla nezamestnanosť v okrese z necelých 12,3 percenta na zhruba 10,6 percenta,“ vyčíslil s tým, že počas piatich rokov jeho plnenia je ambíciou dosiahnuť úroveň 8,78 percenta. Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2018 až 2022 vo výške približne 168 miliónov eur sa predpokladá krytie z verejných zdrojov a z programov spolufinancovaných z európskych a štrukturálnych investičných fondov. „Z európskych fondov je zmluvne zabezpečených a sa čerpá 15 miliónov eur,“ spomenul Raši.



Regionálny príspevok predstavuje 3.765.000 eur, z toho na vlaňajší a tohtoročný rozpočet je určených niečo vyše 1,5 milióna eur. Schválených žiadostí oň je spolu zatiaľ osem vo výške 861.525 eur a poskytnutých z toho bolo 322.408 eur. Vyplýva to z dokumentu, ktorý vláda na svojom rokovaní zobrala na vedomie. Podľa Rašiho to hodnotia veľmi pozitívne aj v porovnaní s inými okresmi a dynamika čerpania AP je tu, ako ďalej uviedol, veľmi výrazná.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) spomenul istý paradox, že na zimu sa zvýšil v tomto okrese počet evidovaných nezamestnaných viac ako o 200, aj napriek tvorbe nových pracovných miest. "Môžem v tejto chvíli hovoriť, že je to minulosť, pretože sa začali opätovne sezónne práce a reálna nezamestnanosť v okrese, ktorá bude prezentovaná v zmysle zákona, je už pod desiatimi percentami," ozrejmil. Pokračoval, že v samospráve vzniklo od júla okolo 170 pracovných miest, okolo 200 zas v obuvníckom priemysle, trend prechádza do strojárenskej výroby i stavebníctva.



Primátor mesta Boris Hanuščak hodnotí pozitívne, že situácia v zamestnanosti sa stabilizuje, čo pociťujú hlavne v dvoch nosných odvetviach, a to v už spomínanom obuvníctve a strojárstve. Oceňuje tiež, že od schválenia AP vlani pribudnú v období do dvoch rokov stovky pracovných miest, ktoré už nie sú viazané na sezónu. Vo firme Kamax by tak malo podľa jeho ďalších slov nájsť prácu do stovky zamestnancov. Miesta sú určené pre ľudí so stredo- a vysokoškolským vzdelaním. „V Bardejove sa rozvíja strojárska firma Charvát Slovakia, ktorá chce vytvoriť 80 až 100 pracovných miest,“ uviedol s tým, že v obci Tarnov vzniká strojársky závod firmy V + S Welding. V tomto i budúcom roku by tam malo vzniknúť ďalších 150 stabilných pracovných miest.

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu sa dotkol aj starostlivosti o historické pamiatky. „Vláda SR na základe podnetov primátora mesta Bardejov pri kreovaní rozpočtu na budúci rok zváži zvýšenie dotácie pre mestá na obnovu, záchranu historických pamiatok,“ ozrejmil.