Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V banskobystrickom kraji opravujú v tomto roku štyri hrady a kaštieľ

Rekonštrukčné práce. Foto: TASR/Milan Kapusta

Do opráv viacerých z nich boli zapojení nezamestnaní v rámci národného projektu, niekde priložili ruku k dielu i dobrovoľníci.

Lučenec/Revúca 23. septembra (TASR) – Spolu štyri hrady a jeden kaštieľ sa počas aktuálnej sezóny dočkali opráv a záchranných prác vďaka dotáciám z Ministerstva kultúry (MK) SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR, financiám z rozpočtov samospráv, ako aj príspevkom sponzorov. Do opráv viacerých z nich boli zapojení nezamestnaní v rámci národného projektu, niekde priložili ruku k dielu i dobrovoľníci.

V jelšavskom kaštieli v okrese Revúca, ktorý v 17. storočí plnil i fortifikačné účely, je tohto roku do záchranných prác zapojených 13 nezamestnaných a projekt podporilo aj MK SR sumou vo výške 23.000 eur. Podľa slov koordinátorky pamiatkovej obnovy Viery Kozárovej sa pracovníci venujú údržbe objektu a jeho sanácii pred vlhkosťou, ale aktuálnou prioritou je oprava strechy.

Jej veľká časť bola v minulosti prekrytá iba provizórne, asfaltovými pásmi, a je nevyhnutné vymeniť ich za trvalú strešnú krytinu. Pri oprave strechy však nejde len o samotnú krytinu, ale je nutné vymeniť aj isté časti krovu a latovania, keďže dlhodobým pôsobením vlhkosti niektoré dosky prehnili,“ priblížila koordinátorka. Dodala, že pri prácach na barokovej fasáde sa im podarilo nájsť unikátny nález v podobe kamennej sochy leva, o ktorej sa predpokladá, že pochádza z obdobia renesancie, môže však byť i staršia.

Na Muránskom hrade v rovnakom okrese sa na obnove a revitalizácii areálu podieľa 18 nezamestnaných, pričom projekt bol podporený MK SR vo výške 28.000 eur. „Aj tohto roku sme sa zamerali na miesta akútne vyžadujúce stabilizáciu múrov. Na hrade prebiehal i archeologický výskum, ktorý bol vykonaný z dôvodu overenia možností odvodnenia Protitureckého bastiónu a doskúmania istých detailov pre architektonicko-historický výskum,“ špecifikoval koordinátor pamiatkovej obnovy hradu Kamil Nováčik s tým, že na hrade sa počas leta konala i brigáda dobrovoľníkov.

Nezamestnaní cez leto pracovali aj na obnove Fiľakovského hradu na juhu okresu Lučenec, kde projekt podporilo MK SR a MPSVaR SR sumami v súhrnnej výške 55.000 eur. „Snažili sme sa vybrať ľudí, s ktorými už máme skúsenosti a sú overení. Títo pracovníci spolupracovali pri murovacích a rekonštrukčných prácach i pri archeologickom výskume. Vo výškach realizovala práce firma Obnova, s. r. o., ktorá sa do výzvy zapojila ako jediná,“ konkretizoval primátor mesta Attila Agócs.

O grant z MK SR sa uchádzala tiež samospráva neďalekej obce Šiatorská Bukovinka, ktorá vlastní hrad Šomoška, podľa slov starostu Juraja Badinku ale neboli úspešní. Dodal však, že dostali dotáciu 900 eur od Banskobystrického samosprávneho kraja a využili i vlastné zdroje. „Postavili sme približne 80 metrov nového zábradlia a na chodníkoch sme opravovali schody vybudované z kameňov. Z ich okolia sme na niektorých miestach odstránili tŕnie, ktoré prekážalo pri chôdzi,“ priblížil starosta, podľa ktorého ešte v tomto roku obnovia aj schody priamo na hrade a opravia i vstupný mostík.

Obnova zachovaných objektov a výskumy hradného areálu pokračujú do októbra aj na Divínskom hrade v západnej časti Lučeneckého okresu. Podľa slov starostu Divína Jána Kozu obec na tieto účely získala dotáciu 22.000 eur z MK SR a ďalšími 24.000 eurami prispela z vlastného rozpočtu. Vďaka tomuto objemu financií získalo na hrade na obdobie necelého polroka prácu 20 nezamestnaných z obce. „Opravy na hrade sú zamerané predovšetkým na konzerváciu torz múrov. Nezamestnaní pri nich zabezpečujú prevažne drobné stavebné a pomocné práce,“ dodal starosta.