Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V online banke ušetria klienti na pôžičke aj stovky eur

V online banke ušetria klienti na pôžičke aj stovky eur Foto: Zuno

Bratislava 24. marca (OTS) - Začiatkom tohto roku webové portály v spolupráci s odborníkmi na financie zverejnili zoznam očakávaných zmien, ktoré by mali na Slovensku v oblasti bankovníctva, finančníctva a hospodárstva smerovať k pozitívnemu obratu. Okrem stabilnejšieho eura a rastu slovenskej ekonomiky sa predpokladalo, že úroky na spotrebných úveroch klesnú a budú sa držať na 14 % a tesne pod touto hranicou. Prieskum, ktorý sa zaoberal súčasnou ponukou pôžičiek väčšiny bánk na Slovensku však ukázal, že úroky v niektorých bankách sú aj o polovicu nižšie, ako sa pri spotrebných úveroch pôvodne očakávalo.

Ako banka vracia klientom peniaze


Špecifikom online bankovníctva je, že kvalitné bankové služby môžu fungovať aj bez nákladných fyzických pobočiek. Klienti tak majú k dispozícii viac výhod v podobe nízkych či nulových poplatkov za služby alebo nižšie úroky na pôžičke, ako ponúkajú klasické kamenné banky. V rámci tohto konceptu napríklad online banka Zuno vo februári prestavila účet Plus, ktorého vedenie môžu mať klienti úplne zadarmo. Už pár mesiacov ponúka pôžičku, ktorá je podľa prieskumu portálu FinancnaHitparada.sk najvýhodnejšia na slovenskom trhu. V porovnaní mesačnej splátky v 12 bankách a 1 nebankovej spoločnosti na Slovensku pri rovnako vysokom úvere a dobe splatnosti, vyšla splátka pôžičky v Zuno o 25 eur nižšia ako v tradičnej veľkej banke, umiestnenej na poslednom mieste. Na porovnávanom úvere by tak klient ušetril viac ako 1700 eur počas celej doby splácania.


Prečo je online bankovníctvo efektívnejšie


Služby, ktoré fungujú online, sú v mnohom adaptabilnejšie na meniace sa prostredie a požiadavky klientov, šetria im nie len poplatky, ale aj množstvo času. Aj klasický proces vybavovania pôžičky je skrátený na minimum, v Zuno si klient všetko zariadi cez internet, prostredníctvom krátkeho online formuláru. Všetko, čo klient o svojej pôžičke potrebuje vedieť, si na stránke online banky zistí sám. Pomocou online kalkulačky si nastaví výšku požadovaného úveru a dobu splatnosti pôžičky, vyberie si deň v mesiaci, ktorý mu pri splácaní vyhovuje a tiež jeden mesiac v roku, počas ktorého má nárok na splátkové prázdniny a vtedy pôžičku uhradiť banke nemusí.

Ako ušetriť na starej pôžičke


Situácia na finančnom a bankovom trhu teda zaznamenala v súvislosti s úrokmi na pôžičkách klesajúci trend, no aj vďaka tomu sa stáva, že klienti splácajú svoj úver s úrokom, ktorý bol pravdepodobne v minulosti výhodný, no dnes už môže byť zbytočne vysoký. Vtedy je možné svoj starý úver refinancovať a ušetriť tak množstvo financií. Do online banky Zuno si klienti môžu preniesť úvery takmer zo všetkých bánk na Slovensku a množstva nebankových spoločností a refinancovať svoju starú pôžičku, ale aj kreditné karty a povolené prečerpania, taktiež s najnižším úrokom na trhu - od 6,9 %.