Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Orbán telefonoval Putinovi,hovorili i o kroku EÚ v súvislosti s Paksom

Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán s Putinom prerokovali aktuálne otázky dvojstranných rusko-maďarských vzťahov a zhodnotili plnenie dohôd z budapeštianskej návštevy ruského prezidenta uskutočnenej 2. februára.

Budapešť/Moskva 7. marca (TASR) - Pondelňajší súhlas Európskej komisie (EK) týkajúci sa štátnej pomoci rozšírenia jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi bol hlavným bodom telefonického rozhovoru predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hovor inicioval Orbán, uviedol úrad maďarskej vlády agentúre MTI.

O rozhovore pôvodne informovala Putinova oficiálna stránka kremlin.ru. Orbán s Putinom prerokovali aktuálne otázky dvojstranných rusko-maďarských vzťahov a zhodnotili plnenie dohôd z budapeštianskej návštevy ruského prezidenta uskutočnenej 2. februára.

Maďarský premiér a ruský prezident vyjadrili spokojnosť s verdiktom EK, ktorým sa odstránila posledná prekážka v realizácii rozšírenia elektrárne v Paksi o dva nové bloky prostredníctvom ruskej štátnej spoločnosti Rosatom.

EK v pondelok 6. marca v Bruseli oznámila, že dospela k záveru, že finančná podpora Maďarska na výstavbu dvoch nových jadrových reaktorov v jadrovej elektrárni Paks (Paks II) zahŕňa štátnu pomoc. Podľa komisie je táto pomoc v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci na základe záväzkov maďarskej vlády, pričom nepovedie k obmedzovaniu hospodárskej súťaže.

Eurokomisárka zodpovedná za hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v správe pre médiá pripomenula, že Maďarsko sa rozhodlo investovať do výstavby Paks II, na čo má právo podľa základnej európskej legislatívy.

Maďarsko plánuje investičnú pomoc na výstavbu dvoch nových reaktorov VVER-1200/V491, ktoré majú nahradiť štyri zastarané reaktory typu VVER 440 postavené v 80. rokoch 20. storočia, ktoré predstavujú 53 % domácej výroby elektrickej energie. Budapešť tvrdí, že výstavba Paks II je nevyhnutná na výmenu generačne zastaraných reaktorov a na zaistenie nových kapacít na výrobu energie.