Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

V otázke vykurovacieho zákona nepovažuje FDP za podstatný časový plán

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Predkladatelia zákona sľubujú, že vláda zohľadní sociálne aspekty a transformáciu bude sprevádzať balík finančnej podpory v hodnote niekoľkých miliárd eur.

Berlín 12. júna (TASR) – Nemecká Slobodná demokratická strana (FDP) považuje za otvorené, či sa sporný tzv. vykurovací zákon dostane do Bundestagu už tento týždeň. Časový harmonogram nie je podstatný, dôležité je, aby bol nakoniec schválený dobrý zákon, uviedol v pondelok generálny sekretár koaličnej strany Bijan Djir-Sarai.

Návrh reformy energetického zákona stanovuje, že od začiatku roka 2024 by mali prakticky všetky nové vykurovacie systémy v budovách čerpať 65 % energie z obnoviteľných zdrojov. V praxi by to znamenalo zákaz inštalácie nových kotlov na olej a plyn.

Trojčlenná vládna koalícia sa na podpore legislatívy dohodla už v marci. Liberálna FDP následne začala proti návrhu vystupovať a minulý mesiac zablokovala jeho prerokovanie v Bundestagu. Ak má zákon prejsť, musia ho obyvatelia akceptovať, zdôraznil Djir-Sarai.

Predkladateľ zákona, minister hospodárstva Norbert Habeck zo strany Zelených minulý týždeň vyjadril presvedčenie, že parlament ho schváli ešte pred letnou prestávkou. Na skoré prijatie zákona vyzval začiatkom mesiaca aj sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz, pričom zdôraznil, že klimatická neutralita musí byť do roku 2045 dosiahnutá aj v stavebníctve.

Predkladatelia zákona sľubujú, že vláda zohľadní sociálne aspekty a transformáciu bude sprevádzať balík finančnej podpory v hodnote niekoľkých miliárd eur.

Riadny rokovací deň Bundestagu je stanovený na 7. júla.