Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

V poľskej uhoľnej elektrárni pomáhala slovenská prenosová sústava

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dodávky elektrickej energie vďaka rýchlej reakcii všetkých prevádzkovateľov národných prenosových sústav nezaznamenali výpadok ani v Poľsku, ani v okolitých krajinách.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) minulý týždeň pomohla pri obnovení rovnováhy prenosovej sústavy po masívnom výpadku v poľskej uhoľnej elektrárni v Belchatowe. Informovala o tom Adriana Komorníková, referentka vonkajších vzťahov SEPS.

Priblížila, že v pondelok (17. 5.) došlo v sústave poľského prevádzkovateľa prenosovej sústavy Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) k vážnemu výpadku v uhoľnej elektrárni Belchatow, pričom strata výroby prevýšila tzv. referenčný výpadok 3000 megawattov (MW), čo predstavuje 67 % z maximálneho zaťaženia našej sústavy.

Okamžite po výpadku sa podľa nej frekvencia v sústave priblížila ku kritickej hodnote 49,8 herzov (Hz). Na výpadok zareagovali Poliaci aktiváciou rezerv v rámci PSE, ale aj žiadosťou na susedných prevádzkovateľov prenosových sústav o pomoc pri obnovení výkonovej rovnováhy. SEPS sa na riešení uvedenej situácie podieľal podľa Komorníkovej formou poskytnutia havarijnej výpomoci v celkovom objeme 1050 megawatthodín (MWh).

Dodávky elektrickej energie vďaka rýchlej reakcii všetkých prevádzkovateľov národných prenosových sústav podľa nej nezaznamenali výpadok ani v Poľsku, ani v okolitých krajinách.

"Som rád, že podobne ako počas januárovej mimoriadnej situácie, ktorá mala pôvod v Chorvátsku, sme spolu s kolegami z Poľska, Čiech, Nemecka i Švédska vedeli okamžite zareagovať a zabrániť tak hospodárskym škodám v našich krajinách. Kolegovia na žilinskom dispečingu, a vôbec každý, kto sa podieľa na nikdy nekončiacej pohotovosti našich podporných systémov a pripravenosti prenosovej sústavy na mimoriadne udalosti, si zaslúžia absolutórium," konštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun.

SEPS je súčasťou združenia ENTSOE a pre prípady krízovej situácie má uzavreté zmluvy s prevádzkovateľmi okolitých sústav o havarijnej výpomoci.