Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V priemyselnej zóne Kechnec chcú do 5 rokov vytvoriť High-Tech park

Starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Konkoly sa v dňoch 3. až 5. júna zúčastnil podnikateľskej misie na Taiwane, ktorej cieľom bolo posilnenie obchodných a investičných vzťahov medzi Európskou úniou a touto východoázijskou krajinou.

Kechnec 6. júna (TASR) - V Priemyselnej zóne Kechnec by mal podľa plánov v najbližších rokoch vzniknúť na ploche 36 hektárov tzv. High-Tech park. "K pracovným miestam v automobilovom, elektrotechnickom, strojárenskom či potravinárskom priemysle by sme v horizonte piatich rokov chceli vytvoriť pracovné príležitosti aj v informačno-komunikačných technológiách," uviedol starosta Kechneca Jozef Konkoly. Ide podľa neho o súčasť komplexného rozvoja samosprávy, ktorý v tejto obci v okrese Košice-okolie prebieha od roku 1990.

Misiu organizovalo generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky. Počas pracovnej cesty starosta absolvoval desiatku rokovaní so záujemcami o projekty obce Kechnec, navštívil spoločnosť Delta Electronics vo vedeckom parku v Neihu, v časti Tchaj-pej, ako aj najväčšiu ázijskú výstavu zameranú na informačno-komunikačné technológie Computex 2015. O možnostiach v Kechneci informoval aj členov podnikateľskej misie Európskej komisie a Slovenský ekonomický a kultúrny úrad v Tchaj-peji.

Podnikatelia na Taiwane sa podľa neho zaujímali nielen o Priemyselnú zónu Kechnec, ale aj o možnosti zapojenia do pripravovaného Aqua parku a Európskej integrovanej školy, ktorá prvý ročník otvára v septembri 2015. Súčasťou rokovaní bola aj druhá etapa sociálno-zdravotného komplexu v obci. Projekty v Kechneci potenciálni partneri vnímali ako jeden celok, tzv. klaster, vďaka ktorému je možné dosiahnuť synergie, zaujímavé aj pre malé a stredné firmy.

"Návšteva vedeckého parku v Neihu mi len potvrdila, že naše úvahy v Kechneci sú správne a investorom je nevyhnutné ponúknuť omnoho viac ako len pozemok. Udržanie a rozvíjanie pracovných miest si vyžaduje neustále napredovanie a vytváranie podmienok pre zvyšovanie kvalifikácie pracovnej sily, vedu a výskum, voľnočasové aktivity, zdravotnú starostlivosť, riešenie bytovej otázky zamestnancov a v nemalej miere aj súčinnosť štátu v podobe ekonomicky atraktívneho a stabilného podnikateľského prostredia," povedal Konkoly.

Európska únia je piatym najväčším obchodným partnerom Taiwanu. Vďaka investíciám z Taiwanu vzniklo v Európskej únii až 60.000 pracovných miest. V roku 2014 sa medzi Európskou úniou a Taiwanom uskutočnil bilaterálny obchod na úrovni 40 miliárd eur.