Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

V priemyselnom parku na Kysuciach môže do 2 rokov pracovať 1200 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kórejská investícia je zameraná na plastové odliatky a protihlukový materiál pre spoločnosti Kia a Hyundai.

Krásno nad Kysucou 24. februára (TASR) – V priemyselnom parku v Krásne nad Kysucou môže do dvoch rokov nájsť zamestnanie zhruba 1200 ľudí. Kórejská investícia - spoločnosť Hyunnam SK s. r. o., zameraná na plastové odliatky a protihlukový materiál pre spoločnosti Kia a Hyundai, prilákala podľa primátora mesta Jozefa Grapu ďalších investorov.

"Priemyselný park má vynikajúcu polohu, je napojený priamo na diaľnicu D3. Bude tam estakáda a pre ľudí, ktorí dochádzajú, autobusové nástupište hneď v blízkosti priemyselného parku. Pri rekonštrukcii železnice sa počíta aj s výstavbou železničnej stanice. Investori sa začínajú zaujímať a myslím si, že v tomto a budúcom roku začnú stavať ďalší," povedal Grapa.

Doplnil, že pre veľký záujem vykupujú približne 150.000 štvorcových metrov (m2) pozemku a priemyselný park potom bude mať viac ako 300.000 m2. "Robí sa ešte prípojka plynu z druhej strany. Zrušil sa železničný val, lebo vlečka už bola nevyužívaná. A do priemyselného parku sa otvára aj druhá prístupová cesta, tým sa zrýchli logistika. Kanalizácia je na hranici pozemku. Ale odbery elektrickej energie budú rásť, tak sa robí nová prípojka, aby tam bola aj s novou trafostanicou," uviedol primátor Krásna nad Kysucou.

Spoločnosť Hyunnam SK, s. r. o., oficiálne spustila výstavbu závodu v Krásne nad Kysucou, ktorá si vyžiada investíciu 12 miliónov eur, v auguste 2014. "Teraz robia prvé výberové konania na niekoľko desiatok ľudí, ktorí budú zaškolení v Česku, v už existujúcej firme. Keď sme po slávnostnom otvorení dali po dohode s investorom informáciu, že budeme prijímať žiadosti o zamestnanie, na mestskom úrade sa dvere nezatvorili. A musel som vyčleniť jednu pracovníčku. Investor bol tiež prekvapený, keď si prišiel zobrať žiadosti, bolo ich viac ako 2000. Myslím, že budú mať veľký výber," skonštatoval Grapa.

Zdôraznil, že na Kysuciach bola vždy pracovná sila kvalifikovaná a odborne zdatná. "Na Kysuciach je ešte zvykom zo socializmu, že sa chodilo na takzvané týždňovky, dvojtýždňovky. Teraz je to trošku inak. Tri týždne robia v kuse, aj soboty, nedele a potom sú týždeň doma. Dosť to ubíja, najmä tých ľudí, ktorí už majú rodiny. Z rozhovorov mám pocit, že každý chce zarobiť, každý chce uživiť rodinu. Ale radšej sú, ak budú mať o nejakých pár eur menej, ale budú doma. Je to priorita pre ľudí, ktorí už majú rodiny," uzatvoril primátor Krásna nad Kysucou.