Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

V prípade novej krízy je Taliansko zraniteľnejšie než pred 10 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ignacio Visco na konferencii bankárov skonštatoval, že reformné úsilie Talianska sa skončilo a v prípade novej finančnej krízy je krajina teraz oveľa zraniteľnejšia ako pred 10 rokmi.

Rím 10. júla (TASR) - Guvernér talianskej centrálnej banky v utorok varoval novú protisystémovú vládu, aby opatrne hospodárila s verejnými financiami a vyhla sa zvyšovaniu verejného dlhu a nervozite na finančných trhoch.

Ignacio Visco na konferencii bankárov skonštatoval, že reformné úsilie Talianska sa skončilo a v prípade novej finančnej krízy je krajina teraz oveľa zraniteľnejšia ako pred 10 rokmi.

Talianska vládna koalícia, ktorú tvorí protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN), plánuje rozsiahlu redukciu daní a vyššie výdavky na sociálne zabezpečenie. Visco však varoval pred nervozitou na finančných trhoch a obrovským verejným dlhom Talianska, a vyzval na opatrnosť.

Verejný dlh Talianska na úrovni približne 132 % hrubého domáceho produktu (HDP) je po Grécku druhý najvyšší v eurozóne.

Visco podporil plán na združenia malých bánk v Taliansku, aj keď vláda zvažuje, že ho zastaví. Podľa neho im tieto zmeny uľahčia získavanie kapitálu a pomôžu predchádzať možným krízam.

Vyzval tiež na dokončenie reformy prijatej predchádzajúcou vládou, ktorá núti väčšie družstevné banky, aby sa stali akciovými spoločnosťami.

Pripomenul, že konsolidácia bankového sektora "zostáva najefektívnejším nástrojom na riešenie neefektívnosti a garantuje prístup ku kapitálu."

Visco tiež uviedol, že redukcia nesplácaných úverov v talianskych bankách prebieha dobre. Hodnota úverov predávaných prostredníctvom schémy štátnej záruky, schválenej v roku 2016, dosiahla 32 miliárd eur a očakáva sa jej výrazné zvýšenie v nasledujúcich mesiacoch.

Taliansko je od vzniku menovej únie jej najpomalšie rastúcou ekonomikou. Koalícia, ktorá sa minulý mesiac ujala vlády, tvrdí, že bude pracovať na zmene európskych fiškálnych pravidiel, ktoré jej umožnia zvýšiť verejné investície, znížiť dane a poskytnúť podporu chudobným.

Verejné investície sú potrebné, domnieva sa Visco, ale mali by sa vyberať a realizovať s maximálnou efektívnosťou. A rovnako je potrebná aj rozsiahla a vyvážená daňová reforma.

Dodal, že takéto opatrenia je potrebné prijímať veľmi opatrne, aby sa zabránilo nárastu dlhu. A zdôraznil, že "by bolo riskantné spoliehať sa iba na ne pri snahe naštartovať dlhodobo slabý hospodársky rast."

Minister hospodárstva Giovanni Tria, akademik, ktorý nie je členom ani jednej z vládnych strán, sľúbil, že vládny program bude realizovať postupne, udrží verejné účty na uzde a zníži dlhové zaťaženie.

Na rovnakej konferencii ako Visco však povedal, že posilnenie rastu je "nemenej dôležité" ako splnenie fiškálnych cieľov. A sľúbil, že bude bojovať proti akýmkoľvek reformám eurozóny, ktoré by penalizovali Taliansko.

Dodal, že "nastal čas na zdieľanie rizík", na posilnenie bankového systému eurozóny, a že bolo "chybou" podmieniť rozdelenie rizík (medzi štáty regiónu) znížením rizikových aktív bánk, čo je prístup preferovaný Nemeckom.