Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

V prvej slovenskej kotolni na spaľovanie slamy spaľujú slamové pelety

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kotolňa, ktorú vtedy vybudovali v náklade viac ako 10 miliónov Sk (asi 333.000 eur), vyhrieva nielen priestory tamojšej školy, ale aj obecný úrad

Hrušov 6. júla (TASR) - Základná škola v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš bola prvou na Slovensku, ktorá začala využívať teplo z dovtedy netradičného zdroja - balíkov suchej slamy.

Kotolňu s technológiou na jej spaľovanie vymysleli na Slovensku a v Hrušove ju spustili do prevádzky v roku 2007.

"Balíky slamy sa v nej spaľovali štyri roky, vlani sme ale pristúpili na spaľovanie slamových peliet, keďže zviazaná slama spôsobovala veľké úlety prachu a okolie kotolne bolo značne znečistené," povedala TASR odborná asistentka Obecného úradu v Hrušove Mária Augustínová.

Prevádzku si ale v obci pochvaľujú. Kotolňa, ktorú vtedy vybudovali v náklade viac ako 10 miliónov Sk (asi 333.000 eur), vyhrieva nielen priestory tamojšej školy, ale aj obecný úrad. Až 95 % nákladov bolo uhradených z európskych fondov.

Sprevádzkovaním kotolne na biomasu ušetria v obci ročne asi 23.000 eur, a to najmä na drahšom tuhom palive i na obsluhe kotla. Cena slamy a peliet je totiž o tretinu až polovicu nižšia ako cena hnedého uhlia. Výhrevnosť slamy je pri tom rovnaká ako výhrevnosť fosílneho paliva.