Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

V. PUTIN: Sankcie škodia nielen ruskej, ale aj globálnej ekonomike

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Ruský prezident označil sankcie za chybu a tvrdí, že sú rozpore s obchodnými dohodami. Podľa neho jedine OSN má právo zaviesť takéto sankcie.

Moskva 14. novembra (TASR) - Sankcie, ktoré USA a Európska únia uvalili na Rusko, škodia nielen ruskej, ale aj globálnej ekonomike. Vyhlásil pred odchodom na víkendový summit G20 v austrálskom Brisbane ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom portál BBC.

Putin označil sankcie za chybu a tvrdí, že sú rozpore s obchodnými dohodami. Podľa neho jedine OSN má právo zaviesť takéto sankcie. Západ sa však rozhodol prijať reštrikčné opatrenia proti Rusku za to, že anektovalo Krym a údajne podporuje separatistov na východe Ukrajiny.

Lídri 20 najväčších svetových ekonomík sa tento víkend stretnú v Brisbane. Hlavným bodom summitu sú pritom opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Podľa hostiteľa, austrálskeho premiéra Tonyho Abbotta, budú lídri rokovať aj o tvorbe nových pracovných miest, daňových únikoch a korupcii, no najmä o posilnení globálneho rastu.

Putin pred odchodom na summit v rozhovore pre štátnu agentúru Itar-Tass vyhlásil, že je zbytočné otvoriť otázku sankcií na summite G20, ale ak sa ho na ne novinári spýtajú, vyjadrí sa k nim.

Dodal, že sankcie sú nelegálne, sú v rozpore s princípmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorú USA pomáhali založiť a škodia nielen Rusku, ale aj svetovému obchodu.