Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

V Rakúsku odstránili rozdiely medzi kmeňovými a prenajatými silami

Rozdiely sa stierajú v mzdovej oblasti, pracovných a zamestnaneckých podmienkach. To sa rovnako vzťahuje na odmeňovanie, pracovný čas a úpravu dovolenky.

Viedeň 16. októbra (TASR) - Život približne 75.000 prenajímaným zamestnancom v Rakúsku sa trochu uľahčí. V súlade so smernicou EÚ prijal dnes rakúsky parlament väčšinou hlasov novelu zákona o ich prenajímaní.

Hlavným cieľom novely bolo vyrovnať postavenie kmeňových a prenajímaných zamestnancov. Rozdiely sa stierajú v mzdovej oblasti, pracovných a zamestnaneckých podmienkach. To sa rovnako vzťahuje na odmeňovanie, pracovný čas a úpravu dovolenky. Požičiavaní zamestnanci získavajú nárok aj na firemné výhody, vrátane závodného stravovania a starostlivosti o ich deti v závodných predškolských zariadeniach.

V prípade, ak prenajatý pracovník odpracuje v tej istej firme viac ako štyri roky, získava nárok na podnikovú dôchodkovú starostlivosť ako kmeňový zamestnanec.

Pre skupinu prenajímaných pracovníkov sa zriaďujú aj sociálny fond a fond ďalšieho zvyšovania kvalifikácie. Fondy majú minimalizovať riziko, že sa ľudia dostanú medzi nezamestnaných. V čase, keď zamestnanci budú čakať na novú pracovnú príležitosť, alebo zostanú bez práce, budú sa môcť rekvalifikovať.

Do fondov budú plynúť peniaze z vládneho programu aktívnej zamestnaneckej politiky a z príspevkov, ktoré budú odvádzať zamestnávateľské agentúry.