Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V rebríčku spokojnosti s rozpočtom EÚ je Slovensko na druhom mieste

Premiér SR Robert Fico prichádza na mimoriadny summit EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 22. novembra 2012. Foto: TASR/AP

Slovensko by aj v prípade dodatočných škrtov podľa slov predsedu vlády Roberta Fica malo zostať krajinou, ktorá dostane viac peňazí ako doteraz.

Brusel 23. novembra (TASR) - Po ukončení rozpočtového summitu EÚ platí, že Slovenská republika je v neoficiálnom "rebríčku spokojnosti" členských krajín s momentálnym stavom rokovaní o dlhodobom rozpočte EÚ na druhom mieste, vnímané cez politiku kohézie, na ktorú EÚ vyčleňuje najviac prostriedkov.

Podľa zdrojov z diplomatického prostredia by najviac príjmov na hlavu z rozpočtu EÚ v kapitole kohézia mali dostať Estónci. Čechov teší získanie šiesteho miesta.

"Slovensko bude jedna z najúspešnejších krajín, pokiaľ ide o financie z viacročného finančného rámca EÚ," zdôraznil v tejto súvislosti slovenský premiér Robert Fico po skončení summitu.

Uvedený rebríček zohľadňuje čísla navrhnuté v dokumente, ktorý bol k dispozícii v momente prerušenia rokovaní lídrov EÚ o finálnej podobe budúceho rozpočtu. Rokovania budú pokračovať niekedy po Novom roku. Fico na tlačovej besede s novinármi potvrdil, že do úvahy zrejme prichádza januárový termín.

Predseda vlády SR však zároveň upozornil, že podľa toho, ako sú nastavené veci, by sa súčasný návrh škrtov vo výške 75 miliárd eur mohol dostať na konečnú úroveň 100 až 105 miliárd eur úspor, čo z hľadiska slovenských záujmov stále nie je dramatické.

"Musíme byť pripravení na ďalší tlak na škrtanie výdavkov z tohto rozpočtu," opísal Fico slovenské očakávania. A dodal, že už by to nemali byť sumy v podobe stoviek miliónov eur a je jasne dohodnuté, že by sa nemali dotknúť citlivých oblastí kohézie a spoločnej poľnohospodárskej politiky.



Slovensko by aj v prípade dodatočných škrtov podľa slov predsedu vlády malo zostať krajinou, ktorá dostane viac peňazí ako doteraz.

Najspokojnejší sú podľa zostaveného rebríčka Estónci, Slováci, Litovčania, Maďari, Poliaci a Česi, pričom najmenšie príjmy na hlavu v oblasti kohézie pôjdu pre Britov, Rakúšanov, Luxemburčanov, Dánov a Holanďanov. Či tento stav vecí zostane naozaj platný, ukáže dodatočný summit EÚ o viacročnom finančnom rámci únie.