Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

S týmito povolaniami si prácu nájdete ľahko

Ilustračná snímka Foto: TASR – Štefan Puškáš

Prehlbujúci sa nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na trhu predlžuje čas, za ktorý firmy dokážu zohnať potrebných ľudí.

Bratislava 24. marca (TASR) - V rebríčku piatich najžiadanejších pozícií vedú operátori výroby. Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry Wincott People.

Prehlbujúci sa nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na trhu predlžuje čas, za ktorý firmy dokážu zohnať potrebných ľudí. Pri niektorých profesiách je preto nutné počítať s dĺžkou náboru, ktorá sa nebude počítať v dňoch, ale v týždňoch.

Najväčší nedostatok ľudí pociťujú podľa prieskumu na trhu firmy v oblasti priemyselnej výroby. Táto situácia je de facto rovnaká na celom území Slovenska. "Ak firmy hľadajú akýchkoľvek kvalifikovanejších ľudí do výroby, musia počítať s tým, že ich nezoženú bez problémov. Ak im neponúknu dobrý plat, ľudí nezískajú v potrebnom počte buď vôbec, alebo sa nábor neúmerne predĺži," vysvetlila manažérka agentúry Wincott People Jana Mesárová.

Na celom Slovensku najviac firmy zháňajú operátorov výroby, najvypuklejšie je to na západe krajiny. Dôvodom je vysoká industrializácia regiónu. "Ak zostavíme rebríček najžiadanejších pozícií na západe SR, v Top 5 sú podľa našich skúseností iba tie, ktoré súvisia s priemyslom, prípadne logistikou. V porovnaní s ostatnými regiónmi Slovenska je dlhšie aj obdobie, za ktoré je možné týchto ľudí zohnať. Nemôžeme hovoriť za iné spoločnosti, ale Wincott People by na západe SR hľadal napríklad operátora výroby približne sedem dní. To v prípade, ak by bola ponúknutá atraktívna mzda. Ak by bola nižšia než priemer, čas náboru by sa predĺžil," povedala Mesárová.

Veľmi podobná je situácia na strednom Slovensku. Oproti západnému sa však líši v tom, že v tomto regióne majú menšie zastúpenie logistické parky, a preto profesie s nimi súvisiace nepatria do rebríčka piatich najviac žiadaných. Chýbajú však manipulační pracovníci v priemysle. Ide o ľudí, ktorí sú v porovnaní s operátormi výroby menej kvalifikovaní, preto je jednoduchšie ich nájsť.

"Priemerný čas 'zháňania' pracovníkov je na strednom Slovensku o niečo kratší, než na západe krajiny. Dôvodom je vyššia miera nezamestnanosti, a teda aj väčší počet disponibilných nezamestnaných," uviedla Mesárová.

Zaujímavá je situácia na východe Slovenska. Aj tam síce firmy najviac potrebujú operátorov výroby a ostatné pozície pre priemysel, ale vysoký dopyt je aj po ľuďoch z IT brandže. "Najmä v Košiciach a ich okolí sídli veľké množstvo firiem s IT zameraním. Počet absolventov miestnych IT škôl, ktorí zostávajú v regióne, je však oveľa nižší, než napríklad v Bratislave. To sťažuje firmám situáciu pri hľadaní programátorov, nedostatkoví sú najmä Java developeri," upozornila Mesárová.

Priemerné obdobie hľadania vhodných zamestnancov je v prípade Wincott People na východe Slovenska priaznivejšie než na západe. Dôvodom je vyššia miera nezamestnanosti, a teda vyšší počet disponibilných ľudí. Výnimkou sú už spomínaní IT odborníci, v ktorých prípade treba počítať s dobou náboru výrazne dlhšou než jeden mesiac. Týchto ľudí je totiž na trhu málo a ich počty sa nedajú jednoducho navyšovať rekvalifikáciami, ako je to u robotníckych profesií.

Podľa prieskumu je podobná situácia s najžiadanejšími profesiami aj v susednom Česku. Aj tam firmy zháňajú predovšetkým výrobných pracovníkov, ale vysoký dopyt je aj po IT špecialistoch. V ich prípade treba počítať aj s najdlhším časom náboru.