Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V roku 2012 došlo v celej EÚ k výpadkom na DPH v sume 177 mld. eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Grécku, ktorému v minulosti patrila posledná priečka, došlo k najvýraznejšiemu zlepšeniu výberu DPH, avšak stále patrí k členským štátom s vysokými výpadkami príjmov.

Bratislava 23. októbra (TASR)- V roku 2012 došlo v celej Európskej únii (EÚ) k výpadkom na príjmoch z dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 177 miliárd eur. To zodpovedá 16 % celkových očakávaných príjmov z DPH za 26 členských štátov. Vyplýva to z najnovšej štúdie o výpadkoch príjmov z DPH, ktorú dnes zverejnila Európska komisia (EK).

"Výpadok príjmov z DPH je svojou podstatou ukazovateľom účinnosti, respektíve neúčinnosti opatrení v oblasti výberu DPH a dodržiavania daňových predpisov v celej EÚ. Z predložených údajov vyplýva, že v tejto oblasti ešte stále máme čo robiť. Členské štáty si nemôžu dovoliť straty príjmov tohto rozsahu," uviedol v správe pre médiá eurokomisár pre oblasť daní Algirdas Šemeta.

V roku 2012 zaznamenali najlepší výber DPH krajiny ako Holandsko, Fínsko a Luxembursko. Na opačnom konci rebríčka boli Rumunsko a Slovensko.

"Pokiaľ ide o Slovensko, výsledok za rok 2012 nie je lichotivý, avšak jedným dychom je potrebné dodať, že v roku 2013 sa výber DPH na Slovensku zlepšil," konštatovala komisia. Zároveň pri príprave svojich hospodárskych odporúčaní na rok 2014 ocenila, že v SR došlo k posilneniu legislatívneho rámca v záujme zabránenia daňovým únikom a zefektívnilo sa aj vykonávanie akčného plánu boja proti daňovým podvodom. EK tiež konštatovala, že aj vďaka dôslednejšiemu výberu DPH sa Slovensku darilo znižovať celkový deficit.

V Grécku, ktorému v minulosti patrila posledná priečka, došlo k najvýraznejšiemu zlepšeniu výberu DPH, avšak stále patrí k členským štátom s vysokými výpadkami príjmov.

Štúdia o výpadkoch príjmov z DPH je financovaná komisiou ako súčasť jej činnosti súvisiacej s reformou systému DPH v Európe a boja proti daňovým podvodom a únikom.