Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V roku 2015 bol v SR regionálny rozvoj spojený s radom problémov

Foto: TASR/AP

Národná stratégia nepriniesla efektívne inovatívne nástroje podpory a manažmentu regionálneho rozvoja, a preto bolo potrebné nanovo definovať nástroje v rámci implementácie zákona o podpore NRO vlani.

Bratislava 11. apríla (TASR) - V roku 2015 bol napriek pozitívnemu vývoju na úrovni SR regionálny rozvoj spojený s radom problémov počínajúc definovanými ukazovateľmi, ich napĺňaním a monitoringom až po absenciu adresných intervencií verejného sektora. Uviedol to Úrad vlády (ÚV) SR v Správe o realizácii aktualizovanej Národnej stratégie regionálneho rozvoja SR za rok 2015, ktorú dnes zobral na vedomie vládny kabinet.

Zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov (NRO) prijatý na rozhraní rokov 2015 a 2016 bol podľa ÚV SR síce rozhodujúcim krokom k novej efektívnej štátnej politike regionálneho rozvoja, avšak jeho účinok sa začal prejavovať až v roku 2016.

"V kontexte realizácie tohto zákona o podpore NRO a schvaľovania akčných plánov pre NRO vláda SR prijala rad uznesení, ktorými riešila systémové opatrenia v oblasti regionálneho rozvoja naprieč ústrednými orgánmi štátnej správy, avšak vo vzájomnej koordinácii. Pritom sa ukázalo, že tieto systémové zmeny sa nemôžu týkať len NRO, ale musia byť východiskom celkovej regionálnej politiky, pričom kľúčovou je integrovaná regionálna politika opierajúca sa o využitie potenciálu a iniciatívy priamo v regiónoch," zdôraznil Úrad vlády SR.

Prijatie a implementácia zákona o podpore NRO a nadväzujúcich opatrení vlády SR mala v roku 2016 veľmi pozitívne ohlasy nielen medzi regiónmi v SR, ale stala sa aj pozitívnym príkladom a inšpiráciou pre prijatie podobnej legislatívy v zahraničí.

"Hoci v roku 2015 sa začali práce na novej metodike pre tvorbu strategických dokumentov regionálneho rozvoja a novej stratégii regionálneho rozvoja, tak len minimálne reflektovali kritické zhodnotenie efektov využitia zdrojov EÚ a skutočnosť, že implementácia národnej stratégie podporená zo zdrojov EÚ nepriniesla očakávané efekty zníženia negatívne pôsobiacich regionálnych disparít," doplnil ÚV SR.

Aktualizovaná národná stratégia nepriniesla efektívne inovatívne nástroje podpory a manažmentu regionálneho rozvoja, a preto bolo potrebné nanovo definovať nástroje v rámci implementácie zákona o podpore NRO v roku 2016.