Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V roku 2015 chceme ďalej znižovať nezamestnanosť, tvrdí Richter

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR/Michal Svítok

Opatrenia, ktoré v roku 2014 pripravil rezort práce, sa podpísali pod zníženie nezamestnanosti a zvýšenie zamestnanosti. Presvedčený je o tom minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Bratislava 29. decembra (TASR) – Opatrenia, ktoré v roku 2014 pripravil rezort práce, sa podpísali pod zníženie nezamestnanosti a zvýšenie zamestnanosti. Presvedčený je o tom minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Som spokojný, lebo všetky legislatívne zmeny, ktoré sme prijali, priniesli pozitíva, pretože popritom, že klesá od januára každý mesiac pravidelne nezamestnanosť, stúpa zamestnanosť," podotkol pre TASR Richter. Podľa jeho slov sa od začiatku roka 2014 na Slovensku vytvorilo približne 51.000 nových pracovných miest. "Cesta, ktorou sme sa vybrali, je dobrá a správna a chceme v nej pokračovať," skonštatoval minister.

Uviedol tiež, že nezamestnanosť v roku 2014 klesala vo všetkých rizikových skupinách, teda v evidencii úradov práce ubudli mladí nezamestnaní, znížil sa aj počet dlhodobo nezamestnaných aj občanov nad 50 rokov bez práce.

Richter za úspech považuje tiež navýšenie minimálnej mzdy od 1. januára 2015, schválenie odvodovej odpočítateľnej položky pre nízkopríjmových zamestnancov, schválenie novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ako aj nastavenie pravidiel výplaty dôchodkov z druhého piliera.

V roku 2015 sa chce rezort práce zamerať na dokončenie dôchodkovej reformy. "Od 1. júla by sme mali mať účinný zákon o minimálnom dôchodku, čím by proces úpravy prvého, druhého a tretieho piliera mal byť zavŕšený," predpokladá Richter.

Rezort chce pokračovať v projektoch zameraných na zamestnávanie mladých ľudí. "Záruky pre mladých sa budú realizovať prostredníctvom nového operačného programu, ktorý máme schválený. Chceme pokračovať v osvedčených projektoch, ako sú aj komunitné centrá, terénna opatrovateľská služba," priblížil plány rezortu Richter.

Ministerstvo práce sa chce v budúcom roku sústrediť aj na podporu mladých rodín. Na túto oblasť by mali ísť peniaze práve z druhého sociálneho balíčka, ktorého prípravu už avizoval premiér Robert Fico. Minister práce uviedol, že na podporu mladých rodín by mala ísť čiastka v objeme 20 miliónov eur.

"Pripravujeme takzvaný druhý sociálny balík, ktorý by mal byť predstavený k 1. aprílu budúceho roka. Jedno z tých opatrení by malo smerovať aj k mladým rodinám, aby sme istým spôsobom vytvorili predpoklady a podmienky pre to, aby si aj táto kategória ľudí mohla zlepšiť svoje sociálno- ekonomické postavenie," priblížil Richter s tým, že opatrenia sú v štádiu prípravy.

"V každom prípade riešime dve veci. Popritom, čo ministerstvo školstva podporuje pre samosprávu rozširovanie kapacít škôlok, my ideme pripraviť vznik takzvaných detských kútikov. Chceme vytvoriť podmienky tým matkám, ktoré majú záujem pracovať na úväzok," zdôvodnil šéf rezortu práce.