Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V roku 2016 má prísť na Slovensko o 5 až 7% viac turistov

Na snímke turisti pozorujú západ slnka na Chopku (2 024 m) v Nízkych Tatrách. Foto: TASR/Andrej Galica

Za minulý rok 2015 pritom podľa súčasných predpokladov strávili na Slovensku dovolenku viac ako 4 milióny návštevníkov.

Bratislava 4. januára (TASR) - V roku 2016 by mal na Slovensku pokračovať nárast počtu turistov, a to na úrovni 5 až 7 %. Taký je odhad Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), ktorý vyplýva z predpokladov vytvorených na základe aktuálnych údajov.

Za minulý rok 2015 pritom podľa súčasných predpokladov strávili na Slovensku dovolenku viac ako 4 milióny návštevníkov. "Slovenská agentúra pre cestovný ruch bude pokračovať vo svojich reklamných aktivitách a pozývať domácich aj zahraničných cestovateľov na dovolenku na Slovensko," avizovala generálna riaditeľa SACR Marta Kučerová.

V roku 2016 by mali pritom podľa SACR pritiahnuť návštevníkov aj športové a spoločenské podujatia. Napríklad Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní, ktoré sa budú konať od 27. do 31. januára v Bratislave alebo Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, ktorý bude 5. až 6. marca v Jasnej. V máji, konkrétne od 12. do 15. 5. sa zase v Liptovskom Mikuláši uskutočnia Majstrovstvá Európy v slalome na divokej vode. Zároveň tento rok nesie mesto Košice titul Európske mesto športu a Slovensko bude od júla do decembra predsedať Rade Európskej únie.

Dôležitými faktormi, ktoré ovplyvňujú počty návštevníkov, sú však aj dopravná dostupnosť Slovenska, priaznivé počasie či ekonomická a politická situácia v Európe a vo svete.