Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

V roku 2023 vykonali inšpektori 50 kontrol v JAVYS

Na snímke špeciálny tím spoločnosti JAVYS počas prevzatia rádioaktívneho odpadu na Úrade verejného zdravotníctva v Žiline dňa 5. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nedostatky nepotvrdili.

Bratislava 12. januára (TASR) - V roku 2023 vykonali inšpektori v Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) spolu 50 inšpekcií, z toho 37 urobil Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) a 13 inšpekcií bolo z medzinárodných organizácií MAAE a Euratom. Kontroly ÚJD boli zamerané aj na dodržiavanie podmienok jadrovej bezpečnosti a požiadaviek dozoru pri vyraďovaní jadrových elektrární A1 a V1 v Jaslovských Bohuniciach. Neboli potvrdené žiadne nedostatky. Informovala o tom hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Kontroly sa tiež sústredili na dodržiavanie podmienok pri dovoze rádioaktívnych odpadov v súvislosti s medzinárodnou prepravou, pri ukladaní rádioaktívnych odpadov na Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov v Mochovciach a pri preprave rádioaktívnych odpadov a jadrových materiálov. Inšpektori preverili aj činnosti súvisiace s nakladaním s rádioaktívnymi odpadmi v jadrových zariadeniach MSVP a FS KRAO.

"Ďalšou z dôležitých inšpekcií bola kontrola skladovania vyhoretého jadrového paliva v medzisklade vyhoretého jadrového paliva. Ani v tomto prípade neboli zistené žiadne nedostatky," priblížila Žiaková.

Inšpektori medzinárodných organizácií preverovali evidenciu a kontrolu jadrových materiálov v medzisklade vyhoretého jadrového paliva. Preverili aj verifikáciu projektových údajov a postupu vyraďovania jadrových zariadení V1 a A1 z pohľadu uplatňovania požiadaviek na implementáciu záruk.

"Výsledky inšpekcií potvrdzujú, že všetky jadrové zariadenia, ktoré spoločnosť JAVYS prevádzkuje v lokalitách Jaslovské Bohunice a Mochovce, spĺňajú požiadavky legislatívy Slovenskej republiky, medzinárodnej legislatívy a dozorných orgánov pre jadrovú bezpečnosť a ich dôsledné dodržiavanie," dodala Žiaková.