Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V Rusku klesli vlani príjmy obyvateľstva po prvý raz od roku 1999

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pred väčšinou obchodov zmizli dlhé rady kupujúcich. Je to dôsledok recesie, ktorú krajina znovu prežíva.

Moskva 3. októbra (TASR) - V Moskve v porovnaní so situáciou pred dvoma rokmi došlo k zásadnej zmene. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Pred väčšinou obchodov zmizli dlhé rady kupujúcich. Je to dôsledok recesie, ktorú krajina znovu prežíva.

V prvej polovici roka klesol medziročný hrubý domáci produkt (HDP) Ruska podľa ministra hospodárstva Alexeja Uľukajeva o 3,9 %. Ruská centrálna banka pokles HDP v tomto roku očakáva v rozpätí 3,9 až 4,4 %. Prepad je dôsledkom silného zníženia ceny ropy na svetovom trhu a účinku západných sankcií uvalených na Moskvu za jej podiel na ukrajinskej kríze.

Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová na túto tému poznamenala: "Prispôsobenie sa novej situácii potrebuje svoj čas".

Obyvateľstvo, ktoré z historických skúseností počíta vždy len s tým najhorším scenárom, sa situácii prispôsobuje. Výsledky prieskumu ústavu VCIOM odhalili, že 40 % respondentov predpokladá, že to najhoršie ešte len príde. Optimistov, ktorí sú presvedčení o opaku, bolo 21 %.

Krízu v Rusku potvrdili aj štatistické údaje. Po prvý raz od roku 1999 klesli vlani reálne príjmy obyvateľstva. A za prvých osem mesiacov tohto roka sa medziročne znížili ešte o 3,1 %. Počet nezamestnaných však stúpol len mierne. Do pracovného procesu vstupujú slabšie populačné ročníky zo začiatku 90. rokov a zo závodov odišlo domov mnoho ľudí s dočasným pracovným povolením z bývalých sovietskych republík.

Životnú úroveň znižuje tiež rýchly rast spotrebiteľských cien. V prvom polroku sa prepadlo do pásma chudoby ďalších 2,8 milióna Rusov. Údaj uviedol štátny štatistický úrad Rosstat. V chudobe žije 15,1 % obyvateľov krajiny. Celkovo ich je 21,7 milióna. V Rusku pokladajú za chudobného človeka každého, kto má ročný príjem nižší ako 136 eur. Limit existenčného minima je po zvýšení o 20 %.

Vláda bude na situáciu reagovať rozdaním potravinových kariet. Námestník ministra obchodu Viktor Jevtuchov uviedol, že ich dostane 15 až 16 miliónov Rusov. Ročné náklady na program dosiahnu 3,3 miliardy eur.

Rast spotreby domácich potravín by mal priniesť podnety ruskému agrárnemu sektoru. Priestor na zvyšovanie produkcie už získal zavedením embarga Kremľa na dovoz potravín zo zahraničia. Nasledovalo po uvalení sankcií Západu na anexiu Krymu a zasahovanie do vojny na východnej Ukrajine.